hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Neuroblastoma ellen vírussal?

A terhes anyák és magzataik számára súlyos veszélyt jelentő Zika-vírus révén elképzelhető, hogy terápiás eszközt lehet kifejleszteni egy ritka, de jelenleg kezelési opció hiányában halálos gyermekkori rákfajta ellen.

Az amerikai kutatók a PloS One című szaklapban publikálták az Orlando-i Nemours Children's Hospital fertőző betegségek kutatóközpontját irányító Kenneth Alexander vezetésével írt tanulmányukat, miszerint elképzelhető, hogy a Zika-vírust a jövőben a neuroblastoma onkolitikus terápiájaként használhatják fel (Zika virus as an oncolytic treatment of human neuroblastoma cells requires CD24).

Mint nyilatkozatában Alexander elmondta, alapkutatási eredményük megteremti a további vizsgálatok lehetőségét, amelyek célja terápiát kifejleszteni erre a ritka, de halálos gyermekkori rákfajtára.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_lculig'>lculig / 123RF Stock fotó</a>

Ugyanaz a sajátosság hordozza a rákgyógyításban való felhasználás lehetőségét, ami a magzatok számára ártalmas, tette hozzá a gyermekorvos: a vírus a fejlődő idegsejteket támadja meg, ugyanazt a sejttípust, amiből a neuroblastoma kifejlődik, azonban a normál sejteket nem befolyásolja.

A neuroblastoma a gyermekkori rákoknak csak 6%-át adja, azonban a gyermekkori rákos haláleseteknek 15%-át okozza, mivel a legtöbb neuroblastoma nem kezelhető a jelenlegi standard módszerekkel, besugárzással vagy agresszív kemoterápiával. Nagy szükség van innovatív terápiás megközelítésmódra, hangsúlyozzák a kutatók, akik neuroblastoma sejtvonalakon vizsgálták a Zika-vírus-fertőzés hatását, és a továbbiakban állatmodellen ellenőrzik alapkutatási eredményüket.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink