2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Meghalni – orvosi segítséggel

Kanadában egy éve dekriminalizálták az orvosi segítséggel történő meghalást. A szabályozást kidolgozók a New England Journal of Medicine tanulmányában mutatják be  az elmúlt év tapasztalatait.

Cikkükben – Medical Assistance in Dying — Implementing a Hospital-Based Program in Canada – a University Health Network in Toronto munkatársai bemutatják az általuk kidolgozott protokollt és a működés egy évének tapasztalatait egyaránt.

Mint a tanulmány első szerzője, Madeline Li pszichiáter elmondja, olyan intézményi keretrendszert dolgoztak ki, ami lehetővé teszi a betegek kérésének felülvizsgálatát és a szolgáltatás biztosítását, felügyeletét, minőségértékelését, adatainak kutatásba illesztését egyaránt, továbbá a dolgozók továbbképzését is, hogy képesek legyenek beszélgetni a betegekkel.

 

Az első évben 74 kérés érkezett orvosi segítséggel történő meghalás ügyében. A kérések 74%-át rákos betegek nyújtották be. Huszonkilenc kérés jutott el az értékelésig, 25-öt fogadtak el, és 19 esetben történt orvosi segítséggel történő meghalás, ami előtt közvetlenül az illetékes orvosok még ellenőrizték, hogy a beteg továbbra is megfelel-e a tájékozott beleegyezés adott helyzetre speciális követelményeinek.

Li elmondása szerint mára az orvosi segítséggel történő meghalás ugyanúgy az orvoslás fősodrába került, mint a palliatív ellátás. A témával kapcsolatos oktatást ezért Kanadában be kell illeszteni az egyetemi kurrikulumba és a szakorvosképzésbe egyaránt, amelynek keretei között számos szakma képviselői (családorvos, onkológus, neurológus, tüdőgyógyász, palliatív orvos, pszichiáter, szociális munkás, bioetikus) tanulhatnak róla.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink