Nem minden rost hasznos az IBD betegek táplálása során
Amerikai kutatók szerint az inulin igen káros kaszkádot indíthat be gyulladásos bélbetegségben szenvedő betegeknél.
A Journal of Experimental Medicine folyóiratban jelent meg a Weill Cornell Medicine kutatóinak cikke, amelynek fő megállapítása, hogy az inulin, egy növényi eredetű élelmiszerekben és rostkiegészítőkben található rosttípus gyulladást okozhat a bélben, és súlyosbíthatja a gyulladásos bélbetegséget (IBD). Ez a kissé talán meglepő eredmény új terápiás étrendek kidolgozását teheti lehetővé, olyan diétákét, amelyek segíthetnek az IBD tüneteinek enyhítésében és a bél egészségének javításában, fenntartásában.
Az inulin, amely olyan élelmiszerekben található, mint a fokhagyma, a póréhagyma és a csicsóka, valamint az általánosan használt rostkiegészítőkben és a hozzáadott rostot tartalmazó élelmiszerekben, arra serkenti a bélben élő mikrobákat, hogy epesavakat szabadítsanak fel, ezek pedig fokozzák a bélgyulladást elősegítő molekulák termelését. Az egyik ilyen fehérje, az IL-33 aktiválja a veleszületett limfoid sejtek egy csoportját (ILC2), ami az allergiás reakcióhoz hasonló túlzott immunválaszt vált ki. Ez a túlzott immunválasz preklinikai modellekben súlyosbította a bélkárosodást és az IBD tüneteit.
Az eredmény azért meglepő, mert az élelmi rostok, köztük az inulin, a legtöbb ember számára az egészséges étrend alapvető részét képezik. A bélben élő mikrobák az inulint és más típusú élelmi rostokat rövid szénláncú zsírsavakká alakítják, amelyek a regulátor T-sejtek aktiválásával éppen hogy segítenek csökkenteni a gyulladást, és egyéb jótékony hatást is kifejtenek a szervezetben. Olyannyira, hogy ez az élelmi rostok adalékanyagként történő felhasználásának figyelemre méltó növekedéséhez vezetett mind az élelmiszerekben, mind a táplálékkiegészítőkben. Az inulin forrása ezekben az étrendkiegészítőkben általában az inulinban gazdag cikóriagyökér.
“Az inulin ma már mindenhol jelen van, a klinikai vizsgálatoktól egészen a prebiotikus üdítőitalokig”, nyilatkozta a cikk első szerzője, Dr. Mohammad Arifuzzaman. A vizsgálatok megkezdésekor ő és kollégái is arra számítottak, hogy a gyulladásos bélbetegségek állati modelljeiben az inulin protektív hatását tapasztalják majd. Csakhogy éppen ennek ellenkezőjét sikerült kimutatniuk.
A mostani vizsgálat során IBD egér modellszervezeteknek adagoltak inulint, és azt figyelték meg, hogy a bélbaktériumokon keresztül bizonyos epesavak termelődése fokozódott. Ennek hatására az ILC2 limfoid sejtek egyrészt fokozták az IL-5 gyulladásos fehérje felszabadulását, másrészt abbahagyták az amfiregulin nevű szövetvédő fehérje termelését. Ezekre a változásokra válaszul az immunrendszer elősegítette az eozinofil immunsejtek termelését, amelyek tovább fokozták a gyulladást és a szövetkárosodást. Korábban ugyanennek a kutatócsoportnak egy 2022-es tanulmánya kimutatta, hogy az eozinofilek segítséget nyújthatnak a parazitafertőzések elleni védelemben, ám az IBD állatmodellben a fenti láncreakció súlyosbította a bélgyulladást, a fogyást és más tüneteket, így például a hasmenést is.
A kutatók az eredmények ellenőrzése, alátámasztása céljából az Inflammatory Bowel Disease Live Cell Bankból származó emberi szövet-, vér- és székletmintákat is elemeztek. Ez a vizsgálat kimutatta, hogy a gyulladásos bélbetegségben szenvedő humán betegeknél, az inulinnal etetett egerekhez hasonlóan, magasabb volt az epesavak szintje a vérben és a székletben, a bélben pedig az eozinofilek megemelkedett szintje figyelhető meg az egészséges populációhoz képest. Az eredmények arra utalnak, hogy az inulinnal etetett egerekéhez hasonló gyulladásos kaszkád már beindult az IBD-ben szenvedő embereknél, és az inulin további fogyasztása súlyosbíthatja a betegséget.
Ezek a váratlan felfedezések segíthetnek megmagyarázni, hogy a magas rosttartalmú étrend miért súlyosbítja gyakran az IBD-t, emellett pedig segíthetnek olyan terápiás étrendek kifejlesztésében, amelyek csökkentik a tüneteket és a bélkárosodást. Ez már csak azért is sürgős feladat, mert az IBD prevalenciája a nyugati társadalmakban folyamatos növekedést mutat.
Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:
Inulin fiber exacerbates inflammatory bowel disease, study finds
Dietary fiber is a critical determinant of pathologic ILC2 responses and intestinal inflammation
Irodalmi hivatkozás:
Arifuzzaman, M., et al. (2024). Dietary fiber is a critical determinant of pathologic ILC2 responses and intestinal inflammation. The Journal of Experimental Medicine. doi.org/10.1084/jem.20232148.