hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Az e-cigaretta-használat és a dohányzás abbahagyása közötti kapcsolat

Nem akartak leszokni a dohányzásról, mégis leszoktak

Az elektronikus cigaretta napi gyakorisággal való használata a hagyományos dohányzás nagyobb arányban való abbahagyásával áll kapcsolatban azoknál, akik korábban nem tervezték azt, hogy valaha leszoknak a cigarettázásról.

hirdetés

Azok a korábbi vizsgálatok, amelyekben azt vették górcső alá, hogy az elektronikus cigaretta (e-cigaretta) segíthet-e a cigarettáról (hagyományos dohánytermékekről) való leszokásban (semmilyen nikotin vagy dohány tartalmú termék használata), döntően azokra a dohányzó személyekre korlátozódtak, akik tervezték a dohányzás abbahagyását, vagy pedig olyan vizsgálatokról volt szó, amikben nem voltak tekintettel arra, hogy tervezett leszokásról van-e szó.

Hiánypótlónak is tekinthető tehát az a nemrégiben végzett, a Journal of the American Medical Association szaklapban publikált vizsgálat, amelyben azt elemezték, hogy az e-cigaretta használata milyen hatással van a hagyományos dohánytermékekről történő leszokásra azoknál a felnőtteknél, akik egyáltalán nem tervezték abbahagyni a cigarettázást.

Az adatok az USA-ban a dohányzással kapcsolatos szokásokat, attitűdöket, hiedelmeket és egészségügyi kimeneteket vizsgáló, nemzeti szinten reprezentatív, longitudinális kohorszból, a PATH-ból (Population Assessment of Tobacco and Health) származtak. A vizsgálatba 1600 felnőttet vontak be, akikkel 2014 és 2018 között több hullámban, számítógépes úton audio-interjúkat készítettek. Az érintettek a vizsgálat kezdetén még nem használtak e-cigarettát, és nem tervezték a cigarettázás abbahagyását. A nyomonkövetés során azonban kiderült, hogy a későbbiekben elkezdtek-e e-cigarettát használni és/vagy abbahagyták-e a hagyományos dohánytermékek használatát.

A résztvevők 56,1 %-a férfi volt. Az elemzésbe bevont felnőttek 20,5 %-a naponta 10-nél kevesebb, míg 29,2 %-a naponta 10-19 szál cigarettát szívott el. A résztvevők 37,6 %-ánál a napi cigaretta „dózis” 20-29 szál cigarettára rúgott, míg 12,7 %-uknál napi legalább 30 szálra.

Az adatokból kiderült, hogy a dohányzás abbahagyását nem tervező felnőtt dohányzók körében gyakoribb volt az alacsonyabb képzettségi szint és az alacsonyabb háztartási jövedelem, mint a leszokást tervezőknél. Emellett, a leszokást tervbe nem vevők naponta több szál cigarettát szívtak el, mint a dohányzás abbahagyására törekvők.

E-cigaretta: a dohányzásról való, nem tervezett leszokás támogatója?

A vizsgálati időszakban a bevont felnőtt dohányzók 6,2 %-a (95 % CI, 5,0 % - 7,5 %) hagyta abba a dohányzást.

A dohányzás abbahagyási ráta magasabb, 28 %-os (95 % CI; 15,2 % - 45,9 %), volt azoknál, akik napi szinten használtak e-cigarettát; szemben azokkal, akik egyáltalán nem használtak e-cigarettát (5,8 %; 95 % CI, 4,7 % - 7,2 %). A korrigált esélyhányados (aOR) ebben a vonatkozásban 8,11-nek adódott (95 % CI, 3,14 – 20,97).

A korábban napi szinten dohányzók 10,7 %-a (95 % CI, 9,1 % - 12,5 %) hagyott fel a szokásával. Esetükben magasabb abbahagyási arányt tapasztaltak azoknál, akik napi szinten használtak e-cigarettát (45,5 %; 95 % CI, 27,4 % - 64,9 %), szemben azokkal, akik egyáltalán nem (9,9 %; 95 % CI, 8,2 % - 11,8 %) használtak e-cigarettát. A korrigált esélyhányados (aOR) 9,67 (95 % CI, 4,02 – 23,25) volt.

Ugyanakkor, a nem napi gyakorisággal való e-cigaretta-használat nem mutatott asszociációt sem a dohányzás, sem a napi szinten való dohányzás abbahagyásával. 

Következtetések

A napi szinten történő e-cigaretta-használat a hagyományos dohánytermékek nagyobb eséllyel való abbahagyásával társul azoknál, akik korábban nem tervezték a hagyományos dohánytermékekről/cigarettáról való leszokást – derül ki a citált kohorsz vizsgálatból. Dr. Andrew Hyland, a Roswell Park Comprehensive Cancer Center egészségmagatartási osztályának vezetője és a PATH tanulmány tudományos vezetője szerint ez az információ hasznos adalék abban az esetben is, ha az e-cigaretta kockázat-haszon elemzését végzik a dohányzásról való leszokás kapcsán. Az e-cigarettával kapcsolatos jövőbeli vizsgálatok fontosságát aláhúzza az a tény is, hogy az USA-ban egyre nagyobb népszerűségre tesz szert az elektronikus cigaretta, miközben a hagyományos dohányzásról való leszokás kapcsán csupán alacsony érdeklődés mutatkozik a leszokást támogató gyógyszerek iránt.  

Azt azonban fontos kiemelni, hogy a különböző füstmentes technológiák, mint az e-cigaretta sem kockázatmentesek, mert például ezek is nikotint juttatnak a szervezetbe, ami függőséget okozó anyag. Ezért a dohányzás ártalmainak teljes kiküszöbölése érdekében kerülni szükséges minden nikotin- és dohánytartalmú termék fogyasztását, dohányzás esetén pedig a mihamarabbi leszokás javasolt. Az alternatív füstmentes technológiák csak azon felnőtt dohányzók számára jelenthetnek alternatívát, akik valamilyen okból nem szoknak le a dohányzásról.

 

Forrás: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2787453

 

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a Philip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával készült.

Dr. Lipták Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

cimkék

Könyveink


hirdetés
hirdetés