hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Nehéz helyzetbe hozta a beszállítókat a kifizetési stop

A Weborvos információi szerint a kórházi beszállítók nehéz helyzetbe kerültek, hiszen a csordogáló kifizetéseket most teljesen leállíthatják.

Megjelent egy úgynevezett „2000-es” kormányhatározat arról, hogy a kormány alá tartozó szervek – néhány tételtől eltekintve – október 31-ig nem fizethetnek ki lényegében semmit, ami nem bérköltség. Megijedni azért nagyon nem érdemes, nem olyan rossz az állam likviditási helyzete, hogy pénzügyi okai lennének a költekezés blokkolásának. Forrásaink szerint inkább arról van szó, hogy Orbán Viktor rendet szeretne vágni, mert úgy érzi: a májusban elhatározott kormányzati kiadáscsökkentést elszabotálják – idézi a Telex cikkét a Weborvos.

Van a magyar szabályozásban egy furcsa műfaj, ezek a 2000-es határozatok, amelyek ugyan nem titkosak, vagyis nem tartalmaznak minősített adatokat, de a kormány mégis úgy gondolja, hogy jobb őket nem kirakni a nyilvánosság elé, vagyis nem kerülnek be a Magyar Közlönybe.

Ezek sorába illeszkedik a 2257/2022-es határozat, amelynek különös tartalma arról szól, hogy október végéig a központi költségvetés kifizetéseit a miniszterelnök blokkolja.

Négy tétel jelent kivételt:

önkormányzatok és egyéb szervek gyermekjóléti, egészségügyi, köznevelési terheinek finanszírozása;

bérek és más személyi juttatások;

nemzetközi szerződésekhez, vagy más jogszabályokhoz kötött kiadások;

a 2014-2020-as uniós programok esedékes kifizetései.

Ezen kívül bizonyos esetekben az államháztartásért felelős miniszter, vagy a miniszterelnök engedélyezhet kifizetéseket, de alapesetben most nincsenek tanácsadói kifizetések, nem lehet rendezni a külsős takarítók, biztonsági cégek számláit, nincsenek üdítőital, vagy kávébeszerzések, papír viszont esetleg igen, ha a hivatal bizonyítani tudja, hogy a közfeladat ellátásához alapvetően szükséges beszerzésről van szó.

A Weborvos információi szerint a kórházi beszállítókat még nehezebb helyzetbe hozza a határozat, hiszen a csordogáló kifizetéseket most teljesen leállíthatják, s ezzel tovább növekszik az intézmények tartozása. A közfinanszírozott ellátók még most tanulmányozzák, hogy pontosan mit is tudnak kifizetni, mit vehetnek bérjellegű kifizetésnek, illetve mi az a fizetési kötelezettség, amit a betegellátás érdekében teljesíteniük kell.

(forrás: WebOrvos, Telex)
hirdetés

Könyveink