hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

416 milliárd forintot zároltak a költségvetésben

A Magyar Közlöny hétfői számában megjelent egy kormányhatározat, amely szerint összesen 416 milliárd forintot zároltak a minisztériumoknál és a pénzügyi alapoknál.

A Magyar Hang szerint gyakorlatilag megszorításokat jelentette be a kormány, bár korábban többször arról beszéltek, hogy ilyenek nem lesznek. Ehhez képest a Magyar Közlönyben egy sor olyan, Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával jegyzett rendelkezést találhatunk, amit a kormányhatározat csak „államháztartási stabilizációs intézkedéseknek” nevez. Ezek nem a korábban bejelentett extraprofit-adókat jelentik, a 2022-es költségvetés egyes tételeivel kapcsolatban jelentettek be előirányzat-csökkentéseket: például mind a Paks 2., mind a Liget-projektre szánt kiadásokat csökkentik.

A többi közt százmillióval kevesebb jut a fiatalok vezetői engedélyének megszerzésével összefüggő hozzájárulásra, hárommilliárddal kevesebb a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatására. A GYES-en és GYED-en lévők hallgatói hitelének célzott támogatására szintén kétszázmillióval kevesebb jut.

A közlönyből az is kiderült, hogy a fentieken felül több mint 415 milliárdos zárolási kötelezettséget ró a kormány a különféle minisztériumokra, de az intézkedés érint állami szerveket és alapokat is. A legnagyobb, több mint 75 milliárdos zárolási kötelezettség a Technológiai és Ipari Minisztérium érinti, de közel 66 milliárd forint jut a Belügyminisztériumra is.

 

hirdetés

Könyveink