hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Ne üss, mert fizetsz!

A rendőrség és a kórház közös akciójában nevelési célzatú plakátokat raktak ki a borsodi kocsmákban. Rá akarják ébreszteni az embereket, hogy egy kocsmai verekedés rengeteg pénzükbe kerülhet. Úgy tűnik, nem sok eredménnyel, írja a Népszabadság.

Ne üss, mert fizetsz! – tömören így foglalható össze az az akció, amelyet a megyei rendőr-főkapitányság és a megyei kórház indított el idén ősszel Borsodban. A program lényege: kocsmákban és más szórakozóhelyeken kiragasztott, rajzokkal illusztrált plakátokon hívják fel a figyelmet arra, hogy a garázda jellegű erőszakos cselekményeknek súlyos következményei lehetnek, és az elkövetőknek a büntetési tételek mellett számolniuk kell az esetleges kórházi ellátás számláival is.

Az Ital-Vita-Vitalitás bűnmegelőzési program elemeit Dudás Péter rendőr alezredes és dr. Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgató-főorvosa ismertette az első matrica kihelyezésekor, Miskolcon. Elhangzott: a konfliktushelyzetet kezelni nem tudó, általában halmozottan hátrányos helyzetű emberek körében a problémamegoldás egyik jellemző módja a megtorlás, vagyis a vitában részt vevő személyek könnyen „egymásnak esnek”. Sok esetben családtagok, barátok is a helyszínre érkeznek, baltával, fejszével, bottal, kaszával felszerelkezve, hogy közbeavatkozzanak.

A kórház igazgatója arról beszélt, hogy a garázda jellegű bűncselekményekkel összefüggésben felmerülő kórházi kezelések költségeit az állampolgároknak meg kell téríteniük: egy orrcsonttörés például akár százezer forintos számlát is eredményezhet. A legtöbben ezt nem tudják, hisz az érintettek közül kevesen böngészik a Büntető Törvénykönyvet, ezért célravezetőbb ezeket az információkat matricákon felragasztani.

Csiba Gábor elmondta: egy jó nagy pofon következtében kialakult fejsérülés, agyrázkódás ellátása 55-60 ezer, a kéztörés műtéttel együtt 100-110 ezer, a koponyatörés akár 170 ezer forintba is belekerülhet.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény kimondja, hogy aki az egészségbiztosítási ellátásra jogosult betegségéért, keresőképtelenségéért, egészségkárosodásáért vagy haláláért felelős, köteles az emiatt nyújtott ellátást megtéríteni, olyan mértékben, amilyenben a felelőssége megállapítható. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a kórházak adatszolgáltatása alapján megfizetési eljárást kezdeményez a jogerősen elítélttel szemben, és fizetési meghagyást ad ki. Tehát a garázdáknak kell állniuk kezelésük költségét, s emellett akár öt év börtönbüntetést is kaphatnak.

A teljes cikk

Doros Judit
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink