hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Naponta egyszer adott gabapentin hatása

A tíz éve alkalmazott gabapentin standard formáját naponta 3-4 alkalommal szükséges a betegnek bevennie ahhoz, hogy a fájdalmát a gyógyszer előnyösen befolyásolja. 

Az elmúlt évek folyamán kiderült, hogy ez a dóziselosztás óhatatlanul sok kellemetlen mellékhatással jár, amelyek kapcsolatban vannak a gyorsan kialakuló magas és alacsony vérszintekkel. A gyógyszert szedők akár 30%-ában is kialakulhat szédülés, 15%-ában aluszékonyság, 5%-ában perifériás ödéma. Újabban kifejlesztették a gabapentin lassan felszívódó változatát, amely a gyomorból 8-10 óra alatt fokozatosan szívódik fel, és ezáltal lehetővé válik a naponta egyszeri alkalmazása. Ezt az új formulát 452 beteg bevonásával próbálták ki, a vizsgálat 11 hetes, multicentrikus, randomizált, kettős-vak és placebo-kontrollált volt. A vizsgálatba bevont betegekben a postherpeticus neuralgia 6 hónap és 5 év között állt fenn. A fájdalmat előzetesen, gyógyszermentes állapotban pontozásos rendszerrel mérték meg.

A vizsgálat végén megállapították, hogy a naponta egyszer adott gabapentin hatásosan csökkentette a fájdalmakat. Ugyanakkor gyakrabban okozott aluszékonyságot, mint a placebo. Az egyenletesebben alakuló vérszintek következtében a korábban említett mellékhatások lényegesen ritkábban fordultak elő (szédülés 11%, aluszékonyság 5,4%). A vizsgálók végezetül azt véleményezték, hogy e lassan felszívódó gyógyszer az esetek döntő többségében megkönnyíti a betegek mindennapi életét.

Forrás: American Academy of Pain Management (AAPM) 21st Annual Clinical Meeting: Poster 14. Presented September 23, 2010. október 3.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés