hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.

Gazdaság

Nagyot eshet a fogyasztás az utalványok adóztatásával

Az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) szerint a melegétkezési utalványokra vonatkozó 32 százalékos adókulcs bevezetése a fogyasztás drasztikus visszaesését eredményezi, ezért a szervezet azt javasolja a kormánynak, hogy a melegétkezési utalványokat legfeljebb 10 százalék adóval terhelje.

Az EUFE szerint ez a kompromisszum kisebb mértékben vetné csak vissza a forgalmat a vendéglátóiparban, több munkáltató biztosítaná továbbra is ezt a juttatást, emellett a kormányzat is számottevő adóbevételhez jutna – olvasható az egyesülés csütörtöki közleményében.

Az EUFE fontosnak tartja, hogy készüljön átfogó tanulmány az érintett ágazatokra gyakorolt hatásokról és a munkáltatók várható reakcióiról, a kormány pedig a költségvetési szempontokon túl a vendéglátóiparra és más szektorokra gyakorolt hatásokat is vegye figyelembe a döntés meghozatalakor. Jelenleg mintegy 2,5 millió munkavállaló részesül hideg- vagy melegétel-utalványban. Az étkezési utalványok rendszere serkenti a fogyasztást, az utalványok után mindig megfizetik az áfát, a foglalkoztatottak után pedig a közterheket. Az EUFE becslése szerint a melegétkezési utalványokat minden negyedik étteremben elfogadják.

A szervezet álláspontja szerint a kormány melegétkezési utalványokra vonatkozó, 32 százalékos adókulcsjavaslata – a korábbi elképzelésekhez hasonlóan – nagyon magas adóterhelést jelent, amely nehéz helyzetbe hozza a munkaadókat és a munkavállalókat is. Az intézkedések következtében a munkaadók az általuk fizetendő új adónem bevezetése miatt várhatóan jelentős arányban megszüntetnék az étkezési utalványok adását a munkavállalóknak.

Az étkezési jegyek megadóztatása nemcsak közvetlenül a munkavállalókat érinti, hanem a vendéglátóiparra is jelentős negatív hatást gyakorol, drasztikusan visszaeshet a forgalom, ennek következtében pedig munkahelyek ezrei kerülhetnek veszélybe a vendéglátóiparban. Az EUFE felhívja a figyelmet arra, hogy az utalványok rendszere hozzájárul a gazdaság kifehérítéséhez, a rendszer tehát teljesen átlátható és kontrollálható, így a résztvevők nem kerülhetik el az adófizetést. A fel nem használt utalványok aránya minimális, 2008-ban a három magyarországi forgalmazó vállalatnál – hiteles nemzetközi könyvvizsgálók közlése szerint – 0,3 százalékot, kevesebb mint 400 millió forintot tett ki.

Magyar Nemzet Online 

cimkék

hirdetés

Könyveink