hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Működhet a hálapénz nélküli egészségügy?

Kompenzálja a béremelés, ha egy orvos eddig havi 200 ezer forintot is megkeresett zsebbe? A Telex kérdéseit Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke válaszolta meg.

Januártól életbe lépett az a törvény, amely a magyar orvosokat kiemeli a közalkalmazottak közül, és az eddiginél jóval magasabb alapfizetést ad nekik. Vajon mindez elég lesz arra, hogy megszüntesse a hálapénzt Magyarországon?

Álmos Péter MOK-alelnök a Telexnek azt mondta: rendszerben gondolkodtak, a cél az volt, hogy minden orvos tisztességes alapbért kapjon, amely vonzóvá teszi a szakmát, megtartja őket a hivatásuk mellett, és amely illeszkedik a közép-kelet-európai munkaerőpiaci helyzethez. Ennek eredményeként a magyar orvosok 2023-ra az ausztriai bérek felének megfelelő fizetést kapnak majd.

Abban mindenki egyetért, hogy a hálapénz megszüntetése jó dolog. A paraszolvencia kiiktatása azonban bizonyos szektorokban és orvosi szakmákban komoly átmeneti problémákat okozhat. A zsebbe csúsztatott pénz ugyanis annyira beépült a rendszerbe, hogy ha ezek a források elapadnak, az nemcsak az orvosokat, de a kórházi személyzetet és a kórházak műtéti tevékenységét is érzékenyen érinti.

A hálapénzből az orvostársadalomnak csak a kisebb szelete részesült, az is különbözőképpen. A Magyar Orvosi Kamara tagjai körében végzett, önbevalláson alapuló, nem reprezentatív felmérésben a hálapénzre vonatkozó kérdésre csak kevesen válaszoltak, így ezeket az adatokat óvatosan kell kezelni:

  • A válaszadó orvosok 26 százaléka ismerte el, hogy fogadott el hálapénzt.
  • A hálapénzt elfogadók közel kétharmada átlagosan havi 50 ezer forint pluszpénzt kapott zsebbe.
  • 18 százalékuk 50 és 200 ezer forintot keresett így.
  • 10 százalékuk számolt be havi 200 ezer forint feletti paraszolvenciáról.

A MOK felmérésében a kamara tagjainak 96 százaléka nyilatkozta azt, hogy ilyen béremelés mellett nem lesz szüksége hálapénzre. Ha sikerül is kiűzni a hálapénzt az egészségügyből, az nagyon különbözőképpen fogja érinteni az orvosokat:

  • A havi több százezres vagy akár milliós nagyságrendű hálapénzeket zsebre tevő orvosbárók egyértelműen rosszabbul járnak.
  • Lesznek orvosok, akiknek a hálapénz kiesése után a megemelt orvosbér nagyrészt szinten tartja a jövedelmét.
  • Sok orvos lesz, akiknek valóban jelentősen emelkedni fog a jövedelme.

Az orvostársadalmon belül azonban bonyolult erőhatások működnek. Akik aláírják az új jogviszonyról szóló szerződést, azok az orvosok ugyanakkora alapfizetést fognak kapni. Csak az számít, hány éve vannak a pályán. Ugyanakkora alapbért kap egy húsz éve dolgozó gasztroenterológus, egy gyógyfürdő reumatológusa és egy agysebész vagy szívspecialista is. Mindannyian orvosok, mindannyian nélkülözhetetlenek, de mégis eltérőek a lehetőségeik, a munka- és stresszterhelésük, és a felelősségük is.

A teljes írás a Telexen

(forrás: Telex)

cimkék

hirdetés

Könyveink