hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Emmi: nem lehet korlátozni a szabad orvosválasztás jogát!

A hálapénz kivezetésére hivatkozva nem írhatja elő az intézmény, hogy a szülésekhez nem lehet sem orvost, sem szülészt választani, írja a hvg.hu.

Bizonytalanságot hozott az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény a szülészeteken. A jogszabály január 1-jétől büntethetővé tette a hálapénz adását és elfogadását, március 1-jétől pedig a tervek szerint az állami és magánpraxis együttes végzését is tiltaná, arról viszont még mindig nem rendelkezett, hogy a szülész-nőgyógyászok kivételt kapnak-e alóla.

A Debreceni Egyetem szülészeti klinikáján úgy döntöttek: amíg a helyzet nem tisztázódik, a szülésekhez nem lehet sem fogadott orvost, sem fogadott szülészt választani. Az RTL Klub Híradója megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), hogy az intézmény döntése sérti-e a szabad orvosválasztás jogát. A tárca azt válaszolta: a hálapénz kivezetésére hivatkozva nincs lehetősége a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikának a szabad orvosválasztás jogát korlátozni.”

A hvg.hu információi szerint az elmúlt napokban több intézményben tartottak megbeszéléseket a munkatársak, a szülész-nőgyógyászok pedig „forró dróton tartják a kapcsolatot”, és próbálnak megoldást találni, közli a lap.

A Magyar Orvosi Kamara javaslata szerint az orvosnak, a kórháznak és a kismamának háromoldalú nyilvános szerződésben kellene rögzítenie, ki mire köteles, ezért mennyi pénzt kap az orvos vagy a kórház. Vasárnap is kereste az RTL Híradó a minisztériumot, azt válaszolták, hogy dolgoznak a részletes szabályokon, írja a Szeretlekmagyarorszag.hu.

hirdetés

Könyveink