hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

MPACT-Needle: mágneses mezővel mozgatott parányi sebésztűk

A Johns Hopkins Egyetem mérnökei az Advanced Intelligent Systems folyóiratban megjelent cikkükben tudósítottak új, kísérleti sebészeti eszközükről.

Az MPACT-Needle egy olyan, parányi tű, amelyhez nem kapcsolódik vezeték, és a sebész nem a tűt fogja, hanem egy joystick segítségével mozgatja, a helyét pedig egy monitoron követi. A tű olyan kicsi, hogy a módszer minden korábbi beavatkozásnál kevésbé invazív, és pont ez volt a legnagyobb nehézség a fejlesztés során. Minél kisebb ugyanis a tű, sebészeti szempontból annál jobb, viszont annál kevésbé hat rá a mágneses erőtér.

A megfelelő szúróerőt végül a kutatók úgy érték el, hogy a tű belsejét üregessé tették, amiben a joystick jelére miniatűr mágnesek ütődnek a belső üreg merev falához. Így az eszköz már képes lágyabb emberi szövetekbe hatolni. A kutatók az eszközzel egy nyúl szaruhártyáján végeztek beavatkozást “érintés nélkül”. A mérnökök szerint a módszer a jövőben alkalmas lehet nehezen elérhető területek, például az epevezeték megközelítésére, biopsziás mintavételek elvégzésére vagy gyógyszerek közvetlenül a tumorokba juttatására.

Forrás: Onder Erin et al, Overcoming the Force Limitations of Magnetic Robotic Surgery: Magnetic Pulse Actuated Collisions for Tissue‐Penetrating‐Needle for Tetherless Interventions, Advanced Intelligent Systems (2022).

Fotó: 123rf-archív
Fotó: 123rf-archív

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés