hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Most dől el

A mai kormányülésen dőlhet el a praxisoknak járó többlet sorsa, a háziorvosok szakmai szervezete idén is 130 ezer forintot vár havonta, cserébe lemondana a visszamenőleges kifizetésről.

A kormány előtt van az a határozat-tervezet is, amelyben döntenek annak a 10 milliárd forintnak az elosztásáról, amelyet már két évvel ezelőtt odaígértek az alapellátó háziorvosoknak. A praxisonként plusz 130 ezer forintot január óta kellene folyósítani a praxisoknak, azonban Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár még decemberben kijelentette, hogy ösztönzőkhöz kötik a kifizetést ezért nem kaptak még meg a többletfinanszírozást az orvosok.

Mint arról lapunkban korábban már beszámoltunk, amint kézhez kapta a javaslat-tervezetet, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) azonnal tiltakozott az ellen, hogy a kollégáknak havonta 2 százaléknyi törzskartont kell megújítaniuk ahhoz, hogy hozzájussanak havonta 75 ezer forintnyi többletfinanszírozáshoz. Mint ismert ugyanis, a tavalyi év gyakorlatával ellentétben a 10 milliárd forintból idén nemcsak a háziorvosok, hanem a házi fogorvosok és a védőnők is részesülnek, ezért összesen csak 5,9 milliárd forintot osztanak ki a családorvosok között.

Az utolsó egyeztetésen azt ígérték, hogy július 1-jétől kapják meg a többletfinanszírozást a praxisok – számolt be a MedicalOnline-nak dr. Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének (FAKOOSZ) elnöke. Hozzátette azt is, szervezetük azt kérte, ha már úgyis fél évet késett a kifizetés, ne 75 ezer, hanem 130 ezer forintot kapjanak a kollégáik havonta, cserébe lemondanak arról, hogy januárig visszamenőleg kapják meg egy összegben az eddig elmaradt pénzt, ennek ugyanis kedvezőtlenek adózási következményei lennének a praxisok számára.

Selmeczi Kamill úgy tudja, alternatív módon terjesztették a kormány elé a 10 milliárd forint felhasználásáról szóló javaslatot, így több lehetőség között kell döntenie a kabinetnek. Az elnök hangsúlyozta, a FAKOOSZ továbbra is tiltakozik az ellen, hogy indikátorokhoz kössék a többletpénz kifizetését. Megkeresésünkre dr. Éger István elmondta: a MOK korábbi álláspontja nem változott, elutasítják a feltételekhez kötött többletfinanszírozást, azt minden háziorvosnak meg kell kapnia anélkül, hogy többletfeladatot várnának tőle cserébe. Hasonlóan vélekedik a Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) is.

A múlt hét pénteki kormányülés folytatásaként ma születhet végleges döntés a fővárosi ellátás átszervezéséről, az új szuperkórház(ak)ról, és az ágazati béremelésről is.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink