hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Szemétszedés mobilalkalmazással

A „Tisztítsd meg Bécset” kampány keretében mobiltelefonos applikáció segítségével próbálják meg felszámolni a bécsi csikkhegyeket.

A Bécsi Köztisztaságiak statisztikája alapján Bécsben évente 300 millió cigicsikket dobnak el a dohányosok a rendelkezésre álló 22 000 hamutartó ellenére. Ez azért is különösen káros, mert a csikkben található szűrő mikroműanyagból készül, ami nagyon ártalmas a környezetre.

A „Tisztítsd meg Bécset” (Clean dein Wien) kampány keretében most egy mobilalkalmazást is bevetnek, hogy leszámoljanak a csikkhegyekkel. A Litterati nevű alkalmazás már négy éve fut, világszerte több mint 150 000 felhasználója van. Segítségével eddig 4,5 millió darab szemetet gyűjtöttek össze.

© PID/ Christian Houdek
© PID/ Christian Houdek

Az alkalmazással nemcsak a helytelenül elhelyezett hulladékot, hanem annak összeszedését és helyes elhelyezését is dokumentálni lehet. A jó tettet (hashtagekkel ellátva) aztán online meg lehet osztani az egész világgal, hogy másokat is motiváljanak.

Bécsben eddig 316 darab szemetet gyűjtöttek össze, a cél 25 000 darab összegyűjtött és megfelelően kezelt hulladék. A cigarettacsikkek mellett ez bármi lehet, hiszen a kampány mottója is az: „nem számít, hogy cigarettacsikk, műanyag palack vagy egy régi újság, minden hulladék számít.”

(forrás: WH Digital GmbH / Bécs Város Külképviseleti Irodája)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!