hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Mit tesz az ember agyával egy egyórás erdei séta?

Egy új tanulmányban a kutatók azt elemzik, hogy a természet hogyan hat az agyunkra – írja a ScienceAlert nyomán a 24.hu.

Kapcsolódó cikkek

Sonja Sudimac, a Max Planck Emberi Fejlődés Intézetének munkatársa és kollégái az amigdalára fókuszáltak, ez az agy egy kis, középső része, amely a stresszfeldolgozásban, az érzelmi tanulásban és az üss vagy fuss reakcióban tölt be szerepet. 63 egészséges felnőttet vontak be a kísérletbe, akiknek kérdőívet kellett kitölteniük, memóriafeladatot ellátniuk, illetve kérdésekre válaszolniuk, miközben fMRI-vel monitorozták őket. Bizonyos kérdések társas stresszel jártak. A résztvevők nem ismerték az elemzés valódi célját.

Az alanyokat ezt követően véletlenszerűen elküldték egy egyórás sétára vagy egy városi környezetbe, Berlin egyik forgalmas bevásárlónegyedébe, vagy egy természetes környezetbe, Berlin 3000 hektáros grunewaldi erdőjébe. A résztvevőknek kijelölt útvonalon kellett haladniuk, a séta után pedig egy újabb fMRI-vizsgálatot végeztek rajtuk egy stresszes feladat közben, majd még egy kérdőívet kitöltettek velük.

Az adatok alapján kimutathatóan csökkent az aktivitás az amigdalában az erdei sétának köszönhetően, ami igazolja, hogy a természet segít a stressz kezelésében.

A pozitív hatások már egyetlen órányi séta után jelentkeztek. Az erdei csoport tagjai ráadásul a figyelmük jobb helyreállásáról, valamint kellemesebb sétáról számoltak be, mint a városban mozgó résztvevők, írja a lap.

Ingrid képe a Pixabay-en
Ingrid képe a Pixabay-en

(forrás: 24.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink