hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Mit csináljunk másképpen 2012-ben?

Miért fullad mindig kudarcba az újévi fogadalom? Hogyan vihetjük végbe a nagy elhatározást? – kérdezte a hvg.hu a klinikai szakpszichológust és a sportorvost.

Hoyer Mária klinikai szakpszichológus szerint a kitartás és a konkrét útmutató hiánya miatt nem teljesülnek az újévi fogadalmaink. Mint mondja, jellemző ilyenkor, hogy olyan kérdésekben döntünk, amit nem sikerült az eltelt időszakban megnyugtatóan megoldanunk. Az olyan fogadalmak, amelyeket nem előzött meg alapos mérlegelés és erre épülő döntés és felépülés, kétséges, hogy sikeres véget érnek.

Ám a szakpszichológus is elismeri, mindenképpen fontos, ha legalább próbálunk határt szabni szevedélyszerű tetteinknek. A fogadalom tárgya ugyanis bármi lehet – nem költök annyit, nem dohányzom, nem iszom, nem játszom, nem vásárolok feleslegesen – de fontos, hogy ne kudarcnak érezzük, az abbahagyását, hanem inkább tekintsük úgy, hogy tudatosan feladtunk egy káros viselkedésünket.

Boros Szilvia sportorvos úgy véli, hogy környezetünk visszajelzései is sokat segíthetnek a kezdeti lépések megtételében, azonban csak és kizárólag akkor sikerül a változtatás – legalábbis hosszú távon –, ha mi magunk akarjuk leginkább. Hiába visszhangozza mindenki, hogy fogyjál, sportolj, ne dohányozz, ha mi magunk nem akarjuk igazán. Saját motiváció nélkül nem sikerülhet. Ahogy akkor sem, ha nem megléphető célokat tűzünk ki.

A teljes információ

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés