hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Mintát vesznek a vörösiszap sérültjeitől

Szakmai ajánlás készült a vörösiszap miatt katasztrófahelyzetbe került emberek egészségügyi ellátására - írja a Népszabadság. Eddig nem találtak nehézfémmérgezett beteget. Az MTA szerint nincs sugárzásveszély.

Kapcsolódó cikkek

A javaslatot összeállító Zacher Gábor toxikológus szerint ebben azt kérik a sérülteket ellátó intézményektől, hogy mindenkitől vegyenek vér- és vizeletmintát, amely lefagyasztva később összehasonlítási alapul szolgálhat, ha valakinél valamilyen elváltozást, mérgezésre utaló jelet találnak. A szakember becslése szerint néhány hét múlva jelentkezhetnek a nehézfémmérgezés okozta tünetek, így akkor nagyon fontos orvosi információt jelenthet a most levett és tárolt vizsgálati anyag.

Kedden Zacher Gábor arra figyelmeztetett, hogy beláthatatlan, hogy milyen egészségkárosodással kell szembenézniük a területen élőknek, mert az iszapban lévő nehézfémek az emberi szervezetbe jutva súlyos mérgezést okozhatnak. A nagyobb baj akkor következhet be, ha nem sikerül maradéktalanul megtisztítani a területet még mielőtt kiszárad a falvakra ömlött massza. Szálló porként ugyanis a tüdőt és más fontos szerveket is megbetegíthetnek a levegőbe kerülő nehézfémek.

Folyékony állapotban fölmarja a bőrt, s ha ez elég nagy felületen történik, akkor így is bejuthatnak az egészségkárosító mérgek a szervezetbe. Az ajkai kórház főigazgatója, Nyári Ildikó a lapnak elmondta: folyamatosan érkeznek az újabb betegek a kórházba, szinte kivétel nélkül valamennyi kezelés alapos, bő vizes zuhanyozással kezdődik. Valamennyi, a kórházból távozó betegnél vérvizsgálattal ellenőrzik, hogy jutott-e a szervezetébe mérgező nehézfém, eddig még nem találtak ilyen esetet.

A mentésben résztvevők is szorultak már orvosi segítségre. Egy tűzoltónak fölmaródott a lába, mert a gumicsizmájába vörös iszap került, és sokáig nem cserélt lábbelit. Az ORFK közleménye szerint "ez idáig a szolgálatteljesítés közben hét rendőr sérült könnyebben, ők az orvosi ellátást követően ismét munkába álltak". A Veszprém megyei Kolontáron és környékén kialakult katasztrófahelyzet rendészeti feladatainak végrehajtásában október 4-e óta több száz rendőr vett részt. 

A MAL Zrt. Ajka melletti egyik tározójának gátja hétfőn szakadt át, mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Hivatalosan megerősített információk szerint négyen vesztették életüket az iszapömlés következtében, három embert eltűntként tartanak nyilván, s összesen százhuszonhárman sérültek meg.

MTA: Radioaktív sugárzásveszélynek nincs kitéve a lakosság

A Magyar Tudományos Akadémia szakértői csoportja a vörösiszap-katasztrófa helyszínén, Devecser és Kolontár térségében végzett vizsgálatokat követően az alábbi tájékoztató jellegű információkat teszi közzé:

A vörösiszap a nátron-lúg tartalom miatt veszélyes anyagnak minősíthető, az azzal való érintkezés fokozott odafigyelést igényel. Bőrrel való érintkezés vagy szembe kerülés esetén bő vizes lemosással védekezhetnek a káros hatások ellen. Az vörösiszap nehézfém-tartalma nem közelíti meg a megengedett egészségügyi határértéket, ólomtartalma kevesebb, mint a normál talajoké. A kizárólag pánikkeltésre alkalmas és szakmailag téves információk ellenében a kutatók sietnek megnyugtatni a lakosságot, hogy radioaktiv sugárzásveszélynek nincsenek kitéve. A vörösiszap radioaktiv sugárzása messze a megengedett egészségügyi határérték alatt van. A kitörés helyszínének közeléből és attól távolabb eső helyekről vett mintákon az MTA kutatói elvégzik a méréseket, amelyek eredményéről haladéktalanul tájékoztatják a hatóságokat és a közvéleményt.

(forrás: Népszabadság , MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés