hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Mindennapi kenyerünk: robban a toxin-bomba

Az egészségügyi határ­érték többszörösét tartalmazó méreg­anyaggal, mikotoxinnal szennyezett lisztet vásárolt az egyik fővárosi Spar üzletben a Figyelő.

A fogyasztó­védők szerint az illetékesek elhallgatják az élelmiszer­ekben jelen lévő toxinok egészségügyi kockázatát.

Riasztást adott ki márciusban az Európai Unió élelmiszer-biztonsági információs rendszere, az RASFF, méghozzá a német szakhatóság bejelentésére. Egy ottani forgalmazónál a magyar Eredeti Ziegler Ostya Gyártó Kft. sajtos tallérjában találtak az egészségügyi határértéket meghaladó, a fuzárium gomba termelte méreganyagot, DON toxint (deoxynivalenol). A terméket itthon is forgalmazták, ám a gyártónál csak napokkal az uniós riasztás után jelentek meg a magyar ellenőrök. Április 7-én az osztrák hatóság is bejelentést tett a toxinos tallérról, amelyet a cég közben visszahívott és megsemmisített.

Az elmúlt években ez már a sokadik riasztás, amelyet a fuzárium valamelyik toxinjával szennyezett magyar élelmiszer, vagy az alapanyaga, a gabona miatt rendelt el az unió. A DON toxinos magyar durumtészta miatt 2009 júniusában riadóztak; az ugyanilyen méreganyagot tartalmazó, feldolgozatlan magyar búza miatt 2008 márciusában figyelmeztette a RASFF az uniós tagokat, s a négy hónappal azelőtt elcsípett szlovák popcornban is a DON toxinos magyar alapanyag volt a ludas. Mégis, a riasztásokról és az ezek nyomán indult hatósági vizsgálatokról szóló közleményeken kívül kevés a hivatalos információ arról, milyen érdemi központi intézkedéseket rendeltek el a színfalak mögött a további esetek megelőzésére. Az viszont magáért beszél, hogy a Figyelő az ostyák visszahívása után is talált a kereskedelmi forgalomban olyan élelmiszereket, amelyekben a méreganyag meghaladta az egészségügyi határértéket.

A teljes cikk a Figyelő oldalán olvasható.

(forrás: Figyelő)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés