hirdetés
hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Táplálkozás

Több gabonatermékben a határérték feletti a fuzáriumfertőzés

Bármelyik boltban kapható pékáruban és a lisztben is lehetnek mérgező anyagok, ha a gabona, amelyből készült, gombafertőzést kapott. A fuzáriumfertőzés akkor fenyegeti a búzát, ha nedves az idő, a gomba pedig egészségkárosító anyagot termel. Többször előfordult már, hogy bizonyíthatóan emiatt lettek betegek például gyerekek.

Úgy tudni, nem magyarországi alapanyagokból készültek azok a gabonatermékek, amelyekben határérték feletti a fuzáriumfertőzés – mondta Süth Miklós országos főállatorvos. A Kossuth rádió riportere egy szegedi hipermarketben találomra vásárolt négyféle teljes kiőrlésű lisztet, teljes kiőrlésű pogácsát, kekszet, kenyeret, müzlit, korpás kiflit, magvas zsemlét. A csomagot átadták Mesterházy Ákos akadémikusnak. A termékeket bevizsgálták, a tizenegy mintából négy szennyezett volt.
A deoxinivalenol tartalom az egyik mintában kétszerese volt a határértéknek, a többiben pedig határérték felett volt: húsz-harminc-negyven százalékos értékkel mértek többet. Az akadémikus szerint a termelőüzemek biztonsági rendszere meglehetősen hiányos, ezért mindenképpen javítani kell ezen.
A fuzáriumfertőzés a gabonafélék legsúlyosabb betegsége, amely nemcsak a növényre veszélyes. A szennyezett gabonából készült termékek az emberi egészségre is károsak lehetnek – mondta Szűcs Péter gyermekgyógyász.
A Szegeden talált fertőzött gabonatermékeket és pontos eredetüket vizsgálja a hatóság – mondta Süth Miklós. Elismerte: a szennyezettség előfordult, de nem volt olyan mértékű, ami azt jelentené, hogy minden egyes élelmiszerrel, minden egyes kenyérrel, müzlivel, korpával probléma lenne. Sok esetben sem az alapanyag, sem a termék nem Magyarországról származik.
A hatóság emberei most a fuzáriumfertőzött termékek előállító helyeit vizsgálják az érintett négy megyében: Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, és Baranya megyében, pontosabban azt, mely árusító helyekre kerülhetett belőle. Most tehát úgy tűnik, a kérdéses alapanyag – a búza – külföldről származik, ami újabb kérdéseket vet fel, hiszen a bevizsgáltatott egykilós kiszerelésű lisztek mindegyike hazai malmokból származik. Kerestük a Gabonatermesztők Szövetségét, ahol kérdésünkre egyértelműen azt válaszolták, nincs Magyarországon fuzáriumveszély.

A hanganyag meghallgatható itt.

Gazdagh Bernadett, MR1

Hormonbetegséget okozhatnak a fuzáriummal fertőzött teljes kiőrlésű lisztből és korpából készült pékáruk kisgyerekeknél. A serdülés első folyamatainak megfelelő állapot jön létre. A 2–3 éves gyerekeknél például hirtelen mellnövekedés indul el. 
A betegséget a fito-ösztrogén toxin okozza, amely elsősorban teljes kiőrlésű lisztből vagy korpából készült péksüteményekben fordul elő a megengedettnél nagyobb mennyiségben. A teljes kiőrlésű liszttel az a probléma hogy gyakorlatilag a búzának az összes toxintartalma benne marad a lisztben, nem úgy mint a fehérlisztben, ahol nagyjából csak egyharmada, és a többi a korpafrakcióba megy át.
Mostanában nem ritka, hogy olyan búza is belekerül a lisztbe, amely fuzárium gombabetegséggel fertőzött. Az egyik szegedi orvosi rendelőben az elmúlt egy évben 20 hormonzavaros gyereket láttak el, akik valószínűleg fertőzött búzát ettek.

Híradó.hu

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés