hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Miért fáj sokat a gyermekek hasa?

Csecsemő- és gyermekkorban a hasi panaszok nem ritkák. A néhány hetes és hónapos csecsemőknél a három hónapos kólika, a nagyobbaknál a különféle ételintoleranciák okozhatnak panaszokat.

Nem a lenyelt levegő a kólika oka

Az újszülöttek jelentős része, németországi adatok alapján mintegy 16 százaléka, kéthetes kora táján sírossá válik, és a hasfájásra fogott sírás körülbelül a csecsemő három hónapos koráig tart.

Míg korábban úgy vélték, hogy a levegő nyelése okozta puffadás tehető felelőssé a szűnni alig akaró sírásért, mára már bebizonyosodott, hogy a levegőnyelés nem az oka, hanem a következménye a sírásnak. Ezzel is magyarázható az, hogy a puffadás elleni, illetve szélhajtó készítmények alkalmazása nem minden esetben vezet eredményre. A gyakran alkalmazott folyékony gyógyszerformájú szimetikonos patikaszerek, a különféle illóolajok (ánizs, édeskömény, konyhakömény stb.) és teák adagolása sem minden esetben nyújt kielégítő megoldást.

Forrás: 123 rf.com
Forrás: 123 rf.com

Azért sír a csecsemő, mert nehezen alkalmazkodik a „kinti léthez”

Ma úgy vélik, hogy a csecsemőkori hasfájás hátterében az újszülöttek/csecsemők érési, alkalmazkodási, önszabályozási folyamata áll, amelynek során – többek között – próbálnak alkalmazkodni a kinti világ ingereihez, és a próbálják felvenni az alvás-ébrenlét ritmust. A sírás az önmagát megnyugtatni még nem képes csecsemő megzavart alkalmazkodási folyamatának a kifejezése lehet.

Aggodalomra nincs ok: a tapasztalat azt mutatja, hogy a panaszok néhány hónap alatt következmények és szövődmények nélkül megszűnnek. A későbbiekben annak a gyermeknek sem lesznek gyakrabban alkalmazkodási vagy pszichés problémái, aki csecsemőkorában sírós, kólikás volt.

Informatív kísérő tünetek

Ha az akut hasi fájdalom mellett hasmenés, hányás is jelentkezik, az gasztrointesztinális problémára utaló jel. Ha mindez többször visszatérően, rendszertelenül jelentkezik, akkor intolerancia (pl. laktózintolerancia), allergia (pl. tejallergia) is állhat a panaszok hátterében.

Ha lelki problémák miatt fáj a has

Az emésztőrendszerben több mint 100 millió neuron található. A bélben lévő „agy” is felelhet azért, hogy az iskoláskorúnál kisebb gyermekek a fájdalmat számos esetben nem tudják lokalizálni; számos fájdalmukat, lelki problémájukat a hasukra „vetíthetik ki”.

Az emésztőtraktusban lokalizálódik az immunrendszer egy része is. Míg a felnőtteknél az immunrendszer mintegy 70 százaléka összpontosul a hasi régióban, addig a gyermekeknél szinte az immunrendszer egésze ott található. Ezzel magyarázható például az, hogy a gyermekeknél az influenza a szokásos tünetek (magas láz, légúti panaszok) mellett számos esetben hasmenéssel és hányással is jár. 

 

Forrás:

Pharmazeutische Zeitung

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 6,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés