hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Már a csecsemőket is veszélyezteti a Crohn-betegség

Az elmúlt 10-15 évben a fejlettebb országokban megduplázódott a Crohn-betegségben szenvedő gyerekek száma – idézi dr. Veres Gábort a Semmelweis Médiasarok.

Az I.Sz. Gyermekgyógyászati Klinika docense szerint aggasztó, hogy míg néhány évtizede gyermekkorban ezt a súlyos bélbetegség szinte ismeretlen volt, ma már csecsemőkorban is előfordul, ráadásul az ebben szenvedő 5 év alatti gyerekek száma rohamosan nő. A jelenleg gyógyíthatatlan betegség igen megkeseríti a gyermekek életét, oka nem pontosan ismert, így kezelni is nehéz. A terápia lényege a fokozott immunválasz csökkentésével a tünetek megszüntetése. Sajnos a panaszok sokszor visszatérnek a beteg élete folyamán.

A Crohn-betegség a gyulladásos bélbetegségek (IBD) közé tartozik, ahol a beteg immunrendszere saját bélrendszere ellen fordul, vagyis megtámadja a bélnyálkahártyát. A gyermeknek fájdalmas hasi tünetei lehetnek (hasfájás, véres széklet, hasmenés) de az is elképzelhető, hogy az egyetlen tünet a fogyás vagy a lassabb növekedés. Lehetnek ezek mellett ízületi panaszai, szemgyulladása vagy akár bőrtünetei (pirosas, fájdalmas csomók a lábszáron) is – olvasható a semmelweis-egyetem.hu-n.

(forrás: Semmelweis Egyetem)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés