hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Mérlegen a Semmelweis-emlékév

A kórházi fertőzések megelőzésének egyik atyjaként ismert magyar orvos születésének 200. évfordulóján rendezett emlékévben hatalmas összegeket költött a kormány, de nem egészségügyi, hanem kulturális célokra. A 24.hu összeállítása.

Amikor 2017-ben bejelentette a kormány, hogy a következő évet Semmelweis-emlékévvé nyilvánítja a kórházi fertőzések megelőzésében úttörő munkát végző világhírű magyar orvos születésének 200. évfordulójának tiszteletére, okkal gondolhatta mindenki, hogy végre lesz pénz a kórházi fertőzések megelőzésére. Az emlékévről szóló kormányhatározat 458 millió forintot különített el, és sokan arra számítottak, hogy ebből az összegből a kormány fellép az ellen a közfelháborodást kiváltó helyzet ellen, hogy a magyar kórházakba befekvő betegeknek gyakran maguknak kell vinniük a szappant és a vécépapírt.

A Semmelweis-emlékév sok százmilliós büdzséje azonban kulturális célokat szolgált: 85 millióért operát rendeltek, szobrokat állíttattak Los Angelestől Tokióig, és 20 millió forint arra is jutott, hogy arabra és kínaira is lefordítsanak egy dokumentumfilmet.

„Az emlékérme hátlapján egy kórházi jelenet ábrázolása látható, előtérben az  orvosi köpenyt viselő Semmelweis Ignáccal, amint klórmésszel kezet mos egy mosdótálban, háttérben egy pólyás csecsemőt tartó, kórházi ágyban fekvő édesanyával” – olvasható az orvos tiszteletére a Magyar Nemzeti Bank által kiadott 10000 forint névértékű ezüstérme leírása.

Pontos szimbóluma az emlékévnek ez az ezüstpénz: miközben az EU-ban nálunk használják a legkevesebb alkoholos kézfertőtlenítőt az egészségügyben, addig az állam ötezer darab emlékérmét ad ki, amelyeken kezet mos a híres orvos. Igaz, sejteni lehetett, hogy nem a kézfertőtlenítők számának növelése az emlékév célja, hiszen már 2017-ben arról volt szó: a kabinet mind az anyaországban, mind a határon túl és a diaszpórában élő magyarság körében támogatja és szorgalmazza olyan rendezvények szervezését, valamint oktatási anyagok készítését, amelyek Semmelweis Ignác munkásságához kötődnek, és hozzájárulnak a méltó megemlékezéshez.

Részletek a teljes cikkben

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink