2024. április. 16., kedd - Csongor.

Merkely Béla a koronavírus-járványról

Merkely Béla a Pesti Srácok Polbeat című műsorának volt a vendége, ahol azt mondta, jó eséllyel fogunk még az idén felhőtlenül nyaralni.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Pesti Srácok Polbeat című műsorában többek között kifejtette, hogy a járvány a gócpontokban a legveszélyesebb, így jó eséllyel Magyarországon szelídebben fog fertőzni. Aki átesett a fertőzésen, a mai tudásunk szerint szupervédett lesz, orvosként, ápolóként három hónapig akár védőfelszerelés nélkül gyógyíthat, plazmája nagyon értékes lesz, mert tartalmazza a koronavírus elleni antitesteket.

A teljes kijárási tilalom egyelőre nem indokolt, de nagyon-nagy önkorlátozásra van szükség. Ez a vírus valóban érintéssel, érintkezéssel terjed, tehát nagyon sokat tesz magáért az ember, ha megtartja másoktól az egy-másfél méteres távolságot. A napfény, a meleg és a friss levegő ugyanakkor írtja a vírust, ezeket ne mellőzük! Nem kell relativizálni a veszélyt, de azért tény, hogy Kínában a járvány csúcspontja idején is csak a halálesetek egy ezrelékéért volt felelős a Covid-19.

Álhír, hogy nem látják el a súlyos betegeket a fertőzéstől rettegő orvosok. Ellenkezőleg: a járvány tetőzése előtt igyekeznek minden fontos beavatkozást elvégezni, mert például egy súlyos szívbetegnek műtét nélkül rosszabb esélye van egy koronavírus-fertőzés átvészelésére. Az orvosok már most sokkal többet dolgoznak, nagyon sokan önként jelentkeztek szolgálatra más osztályokról és a végzős orvostanhallgatók is nagy számban ajánlották fel szolgálatukat a járvány elleni küzdelemben. Óvni és segíteni kell a gyógyítókat, mert hatalmas feladat hárul majd rájuk a járvány várható tetőzésekor.

Ma még az enyhe tüneteket mutató betegeket is kórházban ápolják, de ha sokkal több lesz a fertőzött, ez nem feltétlenül indokolt. Az orvosi utasításra otthon gyógyuló fertőzöttek és, akik fertőzöttekkel kapcsolatban álltak, vegyék nagyon-nagyon komolyan az otthoni karantén intézményét!

(forrás: Pesti Srácok)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés