hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Teljes zár alatt Magyarország! Bővítve: Szintet lépett a járvány

Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés ülésén napirend előtt újabb, szigorú intézkedéseket jelentett be. A tisztifőorvos délutáni tájékoztatóján azt mondta, a csoportos fertőzések szakaszába léptünk.

Lezárják a határokat a személyi forgalom elől, innentől kezdve csak magyar állampolgárok léphetnek be az országba – kezdte az eddig tett intézkedések felsorolása után az újabb intézkedések bejelentésével Orbán Viktor napirend előtti felszólalását a Parlamentben.

A patikákon, drogériákon és élelmiszerüzleteken kívül hétfő éjféltől semmilyen bolt nem lehet nyitva. Az éttermek, kávézók csak 15 óráig lehetnek nyitva. A kormány általánosan betiltja a rendezvényeket, a sportesemények megtartását nézőközönség nélkül sem javasolja. Bezárnak a kulturális intézmények is, és az állampolgárokat arra kérik, hogy a családi összejöveteleken kívül minden tervezett rendezvényt halasszanak el.

A miniszterelnök rendkívüli óvatosságra intette az időseket, mint fogalmazott, azt ugyan nem tilthatják meg, hogy elhagyhassák a lakásukat, de kérik, hogy ne menjenek ki az utcára. Egyidejűleg kötelezik az önkormányzatokat arra, hogy az idősek ellátását szervezzék meg, és gondoskodjanak róluk, erejüket az idősek megsegítésére fordítsák.

A költségvetéseket minden szinten újra kell tervezni, az intézményi és önkormányzati újratervezés támpontjait a kormány napokon belül megadja – jelentette be Orbán Viktor.

A miniszterelnök felszólalása elején hangsúlyozta, akkor van esélyünk legyőzni a járványt, ha összefogunk, mert a helyzet kezelése nehéz lesz, és hosszú ideig fog tartani. A kormányfő megköszönte az egészségügyiek és a rendfenntartó szervek munkáját, hozzátéve, hogy az ő tevékenységük lesz a legfontosabb a következő hónapokban. A lakosságot is arra kérte, támogassa ezeknek a szakembereknek a munkáját.

Megnyitottam egy költségvetési keretet, a védekezéshez szükséges minden forrás azonnal rendelkezésre áll – fogalmazott a frakcióvezetők felszólalását követő válasza során a miniszterelnök. A védőeszközöknek első sorban az egészségügy frontvonalában dolgozókhoz kell eljutnia, és megemlítette azt is, hogy döntés született arról, hogy az egészségügyi felsőoktatásban dolgozók is behívhatók és vezényelhetők lesznek a jövőben. Előnyként értékelte, hogy az egészségügy centralizáltan működik, így hatékonyabban tudnak vezényelni a veszélyhelyzetben.

A Magyar Orvosi Kamara javaslatait ismerik, befogadják, és amit abból meg tudnak valósítani, meg is valósítják – folytatta a válaszok sorát Orbán Viktor, és miniszterét ért kritikai megjegyzésekre reflektálva azt mondta, örülnünk kell annak, hogy a miniszteri székben Kásler Miklós ül, mert ő volt intézményvezetőként nagy tapasztalattal rendelkezik, és jól ismeri az ellátórendszer és a szolgáltatók működését.

A munkaadók és a munkavállalók mihamarabb egyezzenek meg abban, hogy hogyan őrizhetnék meg a munkahelyeket, ugyanakkor a kormány számít arra, hogy az intézkedések nyomán megugrik a munkanélküliség – jegyezte meg.

Szintet lépett a járvány, hamarosan érkezik az új protokoll

A járvány újabb szintre lépett, a csoportos fertőzések szakaszába léptünk – erre hívta fel nyomatékosan a figyelmet dr. Müller Cecília, az operatív törzs szokásos, délutáni sajtótájékoztatóján. A tisztifőorvos kifejtette, míg eddig az egyedi megbetegedések voltak jellemzőek, most már nem lehet pontosan megmondani, hogy hogyan történt a fertőződés, ki kitől kapta meg a vírust.

Egy láthatatlan ellenséggel kell szembeszállnunk közösen, a vírus terjedésének lassításában mindenkinek megvan a maga szerepe, és ezt szolgálják a ma bejelentett, szigorodó kormányzati intézkedések. Magyarország járványügyi helyzete ugyan kedvező, de mindenki számára szokatlan jelenség a pandémia, ami új magatartásformákat kíván: meg kell tennünk magunkért és egymásért mindent, ami csak lehetséges – hangsúlyozta Müller Cecília, hozzátéve, hogy minden személyes érintkezés egyfajta veszélyforrás, ezek legnagyobb mértékű csökkentését célozzák az intézkedések. Valamennyi rendelkezés célja a megbetegedések számának minimalizálása, hogy az ellátandó betegek ne egyszerre terheljék meg az egészségügyi szolgáltatókat. Kérte, hogy a lakosság – amennyiben lehetséges – mellőzze a tömegközlekedési eszközök használatát is, és felhívta a figyelmet a személyes higiénés szabályok betartásának fontosságára, ahogyan arra is, hogy a zárt terek rendkívül veszélyesek lehetnek.

Az orvosok és az ápolók különösen védendőek, ahogyan a 65 év feletti egészségügyi dolgozók is, akiket most igyekeznek távol tartani a szolgálatuktól, de a munkában – például telefonos segítségnyújtással akár a beteg, akár a fiatalabb kollégák irányában – ezt követően is részt vehetnek. Az újságírói kérdések során azt is elmondta, folyamatban van annak felmérése, hány kollégát érint a vonatkozó rendelet, úgy becsülik, hogy a háziorvosok mintegy egyharmada eshet ebbe a kategóriába, de nem lesz ellátatlan körzet, helyettesítéssel megoldható az esetleges hiány, ebben a területi ellátási kötelezettség mentén járnak el.

A mai napon új magyar protokollt adnak ki, amelyet eljuttatnak a szolgáltatókhoz, mert – mint a tisztifőorvos fogalmazott – folyamatosan kényszerülünk lépést tartani a járvánnyal. További újságírói kérdésekre válaszolva elmondta azt is, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) központi laboratóriumán kívül további hét labort jelöltek ki, ahol vizsgálják a betegektől levett mintákat, és beszélt arról is, hogy immár a vidéki infektológiai osztályok is fogadhatnak és elláthatnak koronavírusos betegeket. Jelezte, hogy egyelőre bőven van hely a karanténba kényszerülő emberek számára, de adott az otthoni karantén lehetősége is.

Egyelőre nincs koronavírusos egészségügyi dolgozó

Nincs igazoltan koronavírussal fertőzött orvos, sem ápoló, pozitív mintát egészségügyi dolgozótól nem detektáltak – válaszolta a karanténban lévő gyógyítók számát firtató kérdésre Müller Cecília, aki a később ismétlődő felvetésre végül annyit mondott, négy helyszínen mintegy tíz-tíz fő van zár alatt, saját intézményében. Azt viszont elmondta, hogy az orvosoknál, szakdolgozóknál csak akkor végeznek laborvizsgálatot, ha a kontaktvizsgálat során arra derül fény, hogy igazolt koronavírusos beteggel kerültek szoros érintkezésbe. Hangsúlyozta, hogy mindenkinél ugyanez az eljárásrend, éppen ezért végezték el a mintavételt Pintér Sándor belügyminiszter esetében, akinél az első vizsgálati eredmény negatív. Hangsúlyozta azonban, hogy a tüdőgyulladásos betegeknél minden esetben indokolt elvégezni a koronavírus-vizsgálatot, ha a kétoldali pneumóniának más lehetséges kórokát kizárták.

Az egészségügyben dolgozók tudják, hogy milyen esetben milyen védőfelszerelést kell viselniük, az igazolt koronavírusos betegek ellátása során teljes védőfelszerelés kell használniuk az orvosoknak és az ápolóknak, amit használnak is – reflektált a tisztifőorvos arra az újságírói felvetésre, hogy egyre több egészségügyi dolgozó állítja, hogy nincs megfelelő védőfelszerelés az intézményekben.

Az elektív ellátások halasztásának kötelezettsége egyelőre csak a közszolgáltatókra vonatkozik, de döntés tárgyát képezi, hogy kiterjesztik azt a magánszektorra is – válaszolta újabb kérdésre Müller Cecília. Később arra a felvetésre, miszerint ez az utasítás a Magyar Közlönyben nem jelent meg, ami miatt egyes intézmények nem is tartják be azt, hangsúlyozta, hogy a tervezett operációk elhalasztása miniszteri „rendelkezés”, amit a szolgáltatóknak be kell tartani! Ugyancsak az ellátó kötelezettsége, hogy az elmaradó beavatkozás tényéről értesítse a beteget.

Nem lenne helyes, ha az adatok alapján lekövethető lenne egy-egy beteg – hárította el azt a kérdést a tisztifőorvos, ami a jelenleg fertőzött betegek nemét és életkorát firtatta.

Negyvenen szegték meg a házi karantén szabályait

A megelőzés, a védekezés új szakaszba lépett, a miniszterelnök által délelőtt ismertetett rendelkezéseket azért hozták, hogy lassítsák a vírus terjedését, és hogy minden magyar állampolgárnak megfelelő egészségügyi ellátást nyújthassanak. Ezt már Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti vezetője mondta a sajtótájékoztatón, arra kérve a lakosságot, hogy maradéktalanul tartsa be a rendelkezéseket. Jelezte, hogy a korlátozó utasítások betartásának ellenőrzésére a rendőrséget hatalmazza fel a kormány, a szerv egyébként már 40 olyan személyt talált, akik nem tartották be a hatósági házi karantén szabályait. Hozzátette azt is, hogy ugyancsak jogosítványt biztosítottak a rendfenntartók azon egészségügyi adatok kezelésére, amelyek feladataik ellátásához szükségesek.

Az emberi erőforrások minisztere számára elrendelték, hogy mérje fel, és vegye nyilvántartásba az egészségügyi szakképesítésben részesült és jelenleg résztvevő nappali tagozatos hallgatókat, hogy az egészségügyi válsághelyzet kezelésébe ők is bevonhatók legyenek.

A következő konténerkórház helyszínét – amennyiben az szükséges lesz – a járvány terjedésének megfelelően jelölik ki – válaszolta kérdésre az ezredes, aki azt is elmondta, a most épülő ideiglenes ellátó hely azért Kiskunhalason lesz, mert ott viszonylag közel van Budapesthez, és adott volt az infrastruktúrális háttér a kiépítéshez.

Az operatív törzs ma reggeli ülésén megfogalmazott javaslatok nyomán született döntéseket – amelyeket a délelőtt folyamán Orbán Viktor jelentett be a parlamentben – hamarosan kihirdetik, azok részleteiről a jogszabályok megjelenését követően számolnak be.

Végül elmondta azt is, hogy napközben olyan extra terhelésnek volt kitéve a koronavirus.gov.hu oldal, hogy az átmenetileg nem volt elérhető. Egyelőre vizsgálják, hogy történt-e szándékos cselekmény, amennyiben igen, annak büntetőjogi következménye lesz.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink