hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Memóriajavító felfedezés

Az MTA Természettudományi Kutatóközpontjának felfedezése hozzájárulhat a kognitív zavarok jobb megértéséhez és kezeléséhez, közli az InfoRádió.

A lassúhullám-aktivitás kiemelkedő szerepe régóta ismert, ma sem tudjuk ennek a pontos működését, ahogy azt sem, mi okozza más hasonló állapotok, mint például az epilepszia megjelenését. Az MTA TTK Szerves Kémiai Intézet kutatói most egy, a nevét csillagszerű alakjáról kapó sejttípus, az asztrociták szerepét írták le ebben a folyamatban, közli az InfoRádió. Az utóbbi egy-két évtized kutatásai alapján nyilvánvalóvá vált, hogy az asztrociták erősen ellenőrzik az idegsejtek működését, jelentős mértékben befolyásolják a sejtek közötti információátadás helyszínének az aktivitását.

Héja László és a Funkcionális Farmakológiai Kutatócsoport munkatársai ezen a vonalon tovább haladva azt feltételezték, hogy az asztrociták nemcsak egyedi szinten, hanem az asztrocita-hálózatok nagyobb léptékben is befolyásolják az idegsejtek hálózati működését, és ezt sikerült is kimutatniuk. Az MTA KOKI munkatársaival közösen patkányokon igazolták, hogy az asztrociták lehetnek az idegsejtműködést összehangoló szimfónia karmesterei. A kutatók reményei szerint e működés felismerése a jövőben hozzájárulhat a kognitív zavarok, demenciák jobb megértéséhez és hatékonyabb kezeléséhez is.

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink