hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Mégsem a táplálkozás, hanem a genetika okozza a köszvényt?

Egy friss meta-analízis alapján a genetikai faktorok sokkal inkább meghatározóak a köszvény kialakulásában, mint a táplálkozási tényezők.

A köszvény az érintett ízületek duzzanatával és erős fájdalmával jár együtt. A betegség leggyakrabban a 40 év fölötti férfiaknál fordul elő. A kórképet a magas húgysavszint (hiperurikémia) és a húgysav kikristályosodása jellemzi.

Lényeges a táplálkozás, de…

A „jómódúak betegségeként” emlegetett köszvény kóroki tényezői között - évszázadok óta ismert módon - vezető szerepet tölt be a táplálkozás. Számos vizsgálat utal arra, hogy bizonyos ételek, így például a húsok, a tenger gyümölcsei, az alkohol és a cukortartalmú üdítőitalok fogyasztása fokozott köszvény-rizikóval kapcsolható össze, míg egyéb ételek, köztük a gyümölcsök, a zöldségek, a zsírszegény tejtermékek és a kávé fogyasztása egyfajta védő hatást fejtenek ki a köszvénnyel szemben.

A táplálkozás mellett azonban a gének szerepe sem elhanyagolható. Új-zélandi kutatók 5 korábbi, USA-beli vizsgálat eredményeit összegezve közölték a meta-analízisük eredményeit, ami alapján a gének szerepe sokkal jelentősebb, mint a táplálkozási faktoroké.

A táplálkozás vagy a genetika dönt?

A kutatók europid rasszba tartozó 8414 férfit és 8346 nőt vontak be a vizsgálatukba,- olyan személyeket, akiknél sem vesebetegséget, sem köszvényt nem diagnosztizáltak, és akik húgysavszintet csökkentő vagy diuretikus hatású gyógyszert nem szedtek. A különféle befolyásoló faktorok (pl. nem, életkor, testtömegindex (BMI), napi kalóriabevitel, képzettség, dohányzás) esetleges befolyásoló szerepét statisztikailag kiszűrve vizsgálták azt, hogy a táplálkozás és a genetikai profil hogyan hat a köszvényrizikóra.

7 kerülendő és 8 fogyasztandó élelmiszer

A meta-analízisből kiderült, hogy 7 élelmiszer fogyasztása fokozott húgysav-szinttel hozható kapcsolatba, ezek a következők: sör, bor, likőr, burgonya, húsok (marha, sertés, bárány), baromfifélék és üdítőitalok.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

8 olyan élelmiszert is azonosítottak a kutatók, amik a húgysavszintet csökkentik: a tojás, a földimogyoró, a gabonafélék, a sovány tej, a sajtok, a teljes kiőrlésű kenyérfélék, a margarin és a gyümölcsök (a citromot kivéve) fogyasztása kedvező hatásúnak bizonyul.

Élelmiszerenként kevesebb, mint 1 százalékkal redukálják a húgysavszintet a diétás megszorítások

Míg az egyes „tiltólistás” élelmiszerekről való lemondás élelmiszerenként kevesebb, mint 1-1 százalékkal redukálja csak a szérum húgysavszintet, addig a genetikai tényezőknek markáns szerep tulajdonítható. Az öröklött faktorok mintegy 24 százalékos eltéréseket is okozhatnak a húgysavszintben.

A legfrissebb, széles körű vizsgálatok eredményeit összegző kutatások rámutatnak arra, hogy a genetikai tényezők szerepe messzemenően fontosabb lehet, mint a dietetikai faktoroké,- összegzik eredményeiket a kutatók.

A citált meta-analízis eredményei megkérdőjelezik annak a korábban elfogadott „dogmának” az érvényességét, miszerint elsősorban a (helytelen) táplálkozás okozza a köszvényt.

(Forrás: BMJ)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés