2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Megoldják a lejáró rendkívüli intézkedések kérdését

Gulyás Gergely: az egészségügy felkészült a megnövekedő betegszám ellátására

Az egészségügy felkészült a tömeges megbetegedések nyomán megnövekvő betegforgalom ellátására – jelentette ki Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

Az egyetemek, iskolák, óvodák, bölcsődék fenntartóit arra kérte a kormány, hogy saját hatáskörben hosszabbítsák meg a rendkívüli szünetet intézményeikben – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az immár ugyancsak online tartott Kormányinfón. Csupán néhány napot kell áthidalni ezen a módon annak nyomán, hogy az országgyűlés a hét elején nem szavazta meg a felhatalmazási törvényt – mondta a politikus, hozzátéve, a határzárat belügyminiszteri utasítással tudják fenntartani a kérdéses időszakban. A kormány az illetékes tárcavezetőket a szükséges lépések megtételére felhatalmazta.

A védekezés kezdetén vagyunk, ugrászerűen nőtt a betegek száma, a járvány előrehaladását tekintve csoportos fertőzések időszakából a tömeges megbetegedések szakasza felé haladva, az eredményes védekezés sikere az orvosokon, egészségügyi dolgozókon, a rendvédelmi szervek munkatársain múlik, ezért őket köszönet illeti – fogalmazott Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely szerint az egészségügyi ellátórendszer felkészült arra, hogy ellássa a koronavírusos betegeket. A védekezés legfontosabb eszköze a lélegeztetőgép, amelyből jelenleg 2500 berendezés áll szabadon, ezek számát a kormány a lehető leggyorsabban igyekszik növelni, azonban csak a megvalósult beszerzésekről számolnak be, hogy ne keltsenek hiábavaló várakozásokat – folytatta a miniszter. Jelezte azt is, hogy a magyar kormány minden olyan intézkedést, amely a betegszámok emelkedésének mérséklését szolgálja, hamarabb hozott meg mint más államok, és bár a fertőzés terjedésének üteme lassabb, a virológusok, matematikusok modelljei azt igazolják, hogy emelkedni fognak a számok. Később kérdésre a miniszter elmondta, az egyházi kórházak bevonását is tervezik a járvány elleni küzdelembe.

A fertőzöttek 80-90 százaléka tünetmentes hordozó, kevés olyan eset van ahol a koronavírus az elsődleges halálok, a legtöbb esetben a páciensek főbetegségük miatt hunynak el. Mindehhez kérdésre válaszolva Gulyás Gergely azt is hozzátette, Kásler Miklós ajánlása a koronavírus következtében elhunyt betegek halottvizsgálatára vonatkozóan minden szempontból korrekt.

A rendelkezésre álló tesztek nem megfelelő számát firtató kérdésre a miniszter mondta, Magyarországon a tesztek elvégzésénél az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt protokollt követjük, a vírusvizsgálatok száma meghaladta a hatezret, emellett a lehető legtöbb tesztet igyekeznek beszerezni külföldről.

Eddig százmilliárd forintot meghaladó összeget fordított védekezésre a kormány, ám az egészségügyben és a rendvédelemben még sok száz milliárdot el kell költeni a járvány miatt. Azonban a védekezéshez szükséges források a büdzsében rendelkezésre állnak – jelentette ki a kabinetminiszter.

A Jakab Ferenc pécsi virológus professzor vezette virológiai akciócsoport, a kérdésen dolgozó matematikusok segítségével a járvány csúcspontját – a jelenlegi intézkedések mellett – június-júliusra prognosztizálja, ám ezt a becslést a későbbiekben még számos tényező megváltoztathatja – jelezte Gulyás Gergely.

Magyarország a jövőben – mint legnagyobb exportőr – nem ad el többet a malária ellenes gyógyszeralapanyagból, a hidroxiklorokin-szulfátból, amely úgy tűnik, valóban hatásos lehet a Covid-19 gyógyításában – válaszolta újságírói kérdésre Szentkirályi Alexandra kormányszóvívő.

A kormány számára a gazdaság működésének fenntartása, és a munkahelyek megtartása a legfontosabb cél, ezért rendelt el többek között hitelfizetési moratóriumot, ami 3 ezer milliárd forintot hagy a családoknál – folytatta Gulyás Gergely. Elmondta azt is, hogy a védekezéssel kapcsolatos brüsszeli intézkedések Magyarország számára nem kedvezőek, azok ugyanis nem plusz források odaítéléséről rendelkeznek, hanem a már korábban elindított uniós pályázatok átütemezését, a pénz lehívásának könnyítését célozzák, ám hazánk esetében a legkisebb ez a szabadon felhasználható összeg.  Említést tett arról is, hogy az európai uniós kormányfők mai videó-konferenciáján, amelynek témája a koronavírus elleni védekezés, Magyarország arra tesz javaslatot, hogy vámmentesen lehessen beszerezni a védőeszközöket az EU-n kívülről is.

Müller Cecília: Kiemelten fontos az egészségügyi dolgozók védelme

A járvány terjedésének jelenlegi szakaszában kulcskérdés, hogy az egészségügyi dolgozók ne legyenek a vírus  terjesztői az intézményekben – hangsúlyozta a Kormányinfót követően, az operatív törzs online sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos. A harctéren az egészségügyiek állnak, rendkívül fontos figyelni, vigyázni rájuk, ahogyan nekik is önmagukra: védőöltözetben kell ellátniuk a koronagyanús betegeket. A tisztifőorvos szerint, ha rendeltetésszerűen használják az eszközöket, minimalizálni lehet a fertőződés kockázatát. A sebészi maszk megfelelő védelmet jelent számukra, ha nem végeznek konkrét, invazív beavatkozást, és nem kerülnek szoros kapcsolatba lélegezetett beteggel.

A nem egészségügyben dolgozóknak ajánlott ilyen maszkot viselni, ha beteget ápolnak otthon – folytatta Müller Cecília, aki szerint az is viseljen ilyet, akinek ez biztonságérzetet nyújt. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a maszk használata önmagában nem elégséges óvintézkedés, és nem pótolja a higiénés szabályok betartását, a kézmosást, a szociális távolságtartást, és a csoportosulások elkerülését.

Jelenleg 261 fő a laboratóriumi vizsgálattal igazolt koronavírusos betegek száma, újabb haláleset az elmúlt 24 órában nem történt, viszont 28 korábbi fertőzött gyógyultan távozhatott a kórházból – sorolta az adatokat a tisztifőorvos. Beszámolt arról is, hogy nagy a forgalom a Dél-pesti Centrumkórházban (László kórház), de valamennyi fekvőintézményben, és a területi járványügyi osztályokon is számosan jelentkeznek olyanok, akik magukat betegnek vélik. Mindazonáltal a tisztifőorvos azt kérte, ha valakiben felmerül a gyanú, ne menjen be a kórházba, hanem hívja a háziorvosát, és otthonában várja meg az Országos Mentőszolgálat speciális mintavevő egységeit, ha pedig állapota súlyos, akkor ugyancsak a mentők szállítják majd be a megfelelő intézménybe. Ezekkel az intézkedésekkel csökkenthető a kontaktusok száma akár a környezettel, akár az egészségügyi ellátókkal – mondta Müller Cecília. Kérdésre válaszolva ugyanakkor hangsúlyozta, hogy bár az elektív műtétek halasztására utasították a szolgáltatókat, a sürgős (nem koronavírusos) ellátások nem maradhatnak el, a sürgősségi betegellátó osztályoknak és a kórházaknak ezeket a betegeket ugyanúgy el kell látniuk, mint korábban.

Ha a csoportos megbetegedések időszakából átlépünk a tömeges fertőződések szakaszába, az szigorúbb intézkedések bevezetését vonhatja maga után – jelezte kérdésre a tisztifőorvos, ahogyan azt is, hogy gócok egyelőre nem alakultak ki az országban, de a sűrűbben lakott területeken több COVID-19 beteget regisztrálnak.

Intenzívterápiás ellátásra is alkalmas lesz a kiskunhalasi konténerkórház, amely a jövő hétre készül el – válaszolta ugyancsak újságírói kérdésre az operatív törzs ügyeleti vezetője, Lakatos Tibor. Azt is elmondta, hogy mobilintézményt csak akkor állítják csatasorba, ha a normál kapacitások már nem elegendőek a betegek ellátásához, és jelezte azt is, hogy az oxigénellátáshoz szükséges tartály telepítése már megtörtént a helyszínen.

Az orvostudomány képviselőivel egyeztetett Orbán Viktor

Ismét tudományos szakemberekkel folytatott konzultációt Orbán Viktor miniszterelnök a Magyarországon is súlyosbodó koronavírus-járványhelyzetről, tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtök délelőtt. A Karmelita kolostorban tartott megbeszélésen Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem járványtannal foglalkozó matematikusa, Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgatója, Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának vezetője, Bedros Róbert, az Egészséges Budapest Program Dél-budai Centrumának beruházásával foglalkozó miniszterelnöki megbízott vett részt. Orbán Viktor kiemelte: szeretné megismerni a lehető legtöbb szakértő véleményét annak érdekében, hogy a kormány továbbra is a kellő időben hozhassa meg a szükséges további döntéseket a betegség elleni védekezésről. (MTI)

Vízsugárral takarít a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. munkatársa a koronavírus-járvány miatt az Astoria aluljáróban 2020. március 26-án (MTI/Mónus Márton)
Vízsugárral takarít a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. munkatársa a koronavírus-járvány miatt az Astoria aluljáróban 2020. március 26-án (MTI/Mónus Márton)

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés