hirdetés
hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Megkérik a kórházak árát

A budapesti kórházak állami kezelésbe adásának részleteiről dönthet szerdán a fővárosi önkormányzat, holott még nyoma sincs annak a törvénynek, amely ezt lehetővé tenné - írja a Népszabadság.

Az egészségügyért felelős államtitkárság és a főváros látványosan harmonikus együttműködésének az ad különös súlyt, hogy az ország más részein a minisztérium Semmelweis Terve vesztésre áll a megyei hatalmasságokkal szemben. Úgy tudni ugyanis, hogy a megyei Fidesz-vezetők ígéretet kaptak a kormányfőtől – ellentétben a tárca elképzelésével –, kórházaik nem a Semmelweis Tervben jelzett módszertani intézethez, az úgynevezett térségi központokhoz, hanem a megyei kormányhivatalokhoz kerülnek. Ennek éppen az ellenkezője történhet Budapesten. Ám, hogy ez valóban így történik, arra még a fideszes képviselők sem kötnének nagy öszszegű fogadásokat. Azt nem vitatják, hogy a fővárosban kórház-államosítás lesz, már csak az a kérdés, hogy Tarlós István akarata vagy a Budapesti Önkormányzati Szövetségbe tömörült fideszes polgármesterek győznek. Az utóbbiak pedig amellett érvelnek, hogy a fővárosi intézmények a kormányhivatalhoz kerüljenek.

A politikai vita mellett van más töréspont is. A megállapodástervezet kemény feltételeket diktál az államnak, kiköti, hogy a kórházak átadásával nem érheti vagyonvesztés a fővárost. A megállapodás része az is, hogy amennyi ben 2012. január elsején a kórházak állami tulajdonba vétele mégsem történne meg, az állam akkor konszolidálja az egészségügyi intézményrendszert. A kórházak adóssága 7-8 milliárd forint, az ingó, ingatlan vagyon további százmilliárdos tétel.

A teljes cikk a Népszabadság oldalán olvasható.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés