hirdetés
hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.
hirdetés

A Fidesz erős emberei nyerésre állnak Szócska Miklós ellen

Kemény taktikai küzdelem várható a közeljövőben, miután a Fidesz erős emberei az elmúlt időszakban sikerrel vétózták meg, hogy a betegellátás szervezése során fölszámolják a megyehatárokat - írja a Népszabadság.

Nem kisebb dologról van szó, mint hogy valóban ellehetetlenülhet az egészségügyi tárca Semmelweis Tervének végrehajtása, amely nagyobb területi egységekben szervezné meg az intézményrendszert.

Orbán Viktor kormányfő még július közepén kötött „egyezséget” a megyei önkormányzati vezetőkkel a kórházak állami működtetéséről. Ezzel újraindult a Fidesz–KDNP-ben az egészségpolitikai koncepciók versenye, vagyis ekkor vált világossá, hogy bárki hirdette addig győztesnek magát, még mindig nem dőlt el, hogy a Fideszen belül ki és hogyan „mentheti meg az egészségügyet”. A vita már a kormányalakítás óta zajlik a Szócska Miklós által vezetett, egészségügyért felelős államtitkárság és a Fidesz egészségpolitikusai, valamint megyei vezetői között.

Bár időközben volt egy-egy pillanat – Mikola István, az első Orbán-kormány egykori egészségügyi miniszterének párizsi külszolgálatra küldésével, Pesti Imre kormánymegbízotti kinevezésével, majd ezt követően a Szócska Miklós nevével jegyzett Semmelweis Terv kormányzati jóváhagyásával –, amikor mintha eldőlni látszott volna a vita, ám az önkormányzati törvény előkészítésével most megint minden borulni látszik.

A helyzet kaotikusságát jelzi, hogy a megyei elnökök és Orbán Viktor találkozójára mindenki másképp emlékszik: a megyei elnökök tényként kezelik, hogy intézményeik megmenekültek a Szócska Miklós-féle térségi betegútszervezéstől, hiszen kórházaik irányítása a kormányhivatalokhoz kerül. Az államtitkárságon viszont úgy tudják, hogy a fórumon pusztán lehetőségként került szóba, hogy a kormányhivatalok irányítsák a kórházakat.

A teljes cikk a Népszabadság oldalán olvasható.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés