hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Megjósolja az 5-90 napon belüli halált az MI

Kórházban fekvő betegek életkilátásainak megjóslására vetné be a mesterséges intelligenciát egy amerikai nonprofit egészségügyi szervezet, írja a hvg.hu.

Kutatások mutatják, hogy az amerikaiaknak mindössze 22 százaléka végrendelkezik, azaz foglalja össze életvégi kívánságait, ezért az illinoisi OSF HealthCare csapata mesterséges intelligencia bevetésével segítené az orvosokat annak meghatározásában, hogy mekkora az esélyük a betegeknek, hogy öröklétre szenderülnek a tartózkodásuk alatt. Ezt a kórházi felvételt követően 5-90 napon belüli kockázatot jósolja meg a most kifejlesztett mesterségesintelligencia-modell – írja a Fox News nyomán a lap.

A tervek szerint a mesterséges intelligencia még idejében jelezheti, hogy érdemes összefoglalni a végakaratot. A MI-modellt több mint 75 ezer beteg adatain tesztelték, különböző fajok, etnikai hovatartozások, nemek és társadalmi-gazdasági tényezők alapján. A Journal of Medical Systems folyóiratban nemrégiben publikált kutatás szerint az összes beteget nézve 1:12-höz volt a halálozási arány. Azok esetében viszont, akiknél a mesterséges intelligencia azt jósolta, hogy nagyobb valószínűséggel halnak meg kórházi tartózkodásuk alatt, a halálozási arány az előbb említett érték háromszorosára nőtt.

Azt, hogy ez az előrejelző nem tökéletes, a kutatók is elismerik: pusztán az, mert a halálozás fokozott kockázatát jelzi, még nem jelenti azt, hogy ez meg is fog történni. „Végső soron az volt a célunk, hogy megfeleljünk a betegek kívánságainak, és olyan életvégi ellátást biztosítsunk számukra, amely a legjobban megfelel az igényeiknek" – állítják az OSF kutatói. Vannak olyan MI-szakértők viszont, akik bár felismerik az OSF modelljének lehetséges előnyeit, rámutatnak bizonyos kockázatokra. Ezek egyike az esetleges téves megítélés. Ha az MI-modell helytelenül jósol magas halálozási kockázatot egy olyan beteg esetében, aki valójában nincs is ilyen kockázatnak kitéve, az szükségtelen szorongást okozhat a betegnek és a családjának is – állítja egy dallasi sürgősségi orvos.

A teljes információ

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!