hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Megjelent a végleges jövő évi költségvetés

A legutolsó pillanatban benyújtott képviselői módosításokhoz képest az elfogadott jövő évi költségvetésben már nem változtak az egészségügyre fordítható összegek. Jobb jövőre sem lesz, reménykedjük: talán rosszabb sem.

Az alig egy hete benyújtott képviselői módosító indítványokban leírt számokat lehet viszontlátni az immár véglegesnek tekinthető 2013-as költségvetésben. A legtöbb vitát – mint arról a MedicalOnline hónapok óta folyamatosan tudósított – a gyógyszerkassza tervezett kerete váltotta ki. Ez eredetileg nettó 157,9 milliárd lett volna, amihez további 39 milliárd forint gyártói befizetést terveztek társítani.  Végül azonban a medicinák ártámogatására nettó 220,98 milliárd forint fordítható, ezzel együtt azonban – tekintettel a nyilván jelentősebb várható gyógyszerforgalomra – 49 milliárd forintra emelték a gyártói befizetések összegét is.

Közgyógyellátásra 18,5 milliárd forintot fordítható – derül ki az államtitkárság jövő évi költségvetéséből, mint ahogy itt lehet rátalálni arra a 700 millió forintra is, amelyet közforgalmú gyógyszertárak működési támogatására kívánnak fordítani. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár költségvetésében további két, patikusokra vonatkozó tétel található: a generikus programra 3,6, míg a jövőre bevezetni kívánt szolgáltatási díjra további 4,5 milliárd forintot szánnak. Az igénylő patikáknak juttatandó, év végéig visszafizetendő kamatmentes hitelként az egészségpénztártól igényelhető finanszírozási előleg 1,2 milliárdját viszont a gyógyszerkasszába „rejtették”.

Gyógyászati segédeszközökre 38,2, kötszerek ártámogatására 4,8 milliárd forint fordítható, s további 300 milliót különítettek el a kölcsönzés kiadásaira.

A háziorvosok – s az általuk biztosított ügyelet – finanszírozására 86,9, a védőnői szolgálatra 19,7, a fogászat működtetésére 23,3, a művesekezelésekre 23,1, míg a laboratóriumi vizsgálatok díjazására 21 milliárd forint fordítható. Mentésre 26 milliárd forint jut, de ehhez még további 6 milliárd társul a betegszállítás, illetve az orvosi rendelvényre történő halottszállítás költségeinek fedezeteként.

Táppénz kifizetésre 53 milliárdot szánnak, ám ehhez további 14,8 milliárd forint társul munkáltatói táppénz hozzájárulás címen. Az esetleg szükségessé váló külföldi gyógykezelésekre 1,4 milliárd forintot különítettek el. Változatlanul az egészségbiztosítási alapból finanszírozzák a gyes – 40,1 milliárd – valamint a gyed – 95,3 milliárd – kifizetését. Az összevont szakellátásra végül 630,4 milliárd forintot határoztak meg a törvényalkotók, miközben a természetbeni ellátások céltartaléka mindössze 4,9 milliárd forint. Az utazási költségtérítés kerete 4,9 milliárd.

A bevételek között 24 milliárddal szerepel a baleseti, s további 21 milliárd forinttal a népegészségügyi termékadó. Az egészségbiztosító költségvetését határozott optimizmussal null-szaldósra tervezték a törvényalkotók.

Horváth Judit
a szerző cikkei

cimkék

hirdetés

Könyveink