hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Még vannak teendői az intézményeknek a béremeléssel

Az államtitkár úgy tudja, hogy kevesebb, mint tíz olyan fiatal orvos van, aki nem vállal ügyeletet, ezért azt elképzelhetőnek tartja, hogy egy-két ember rosszabbul jár a béremelés után, derült ki a mai sajtótájékoztatón.

A Magyar Orvosi Kamara a rezidenstámogatási rendszer kialakításakor éppen azt kritizálta, hogy a gyakorló orvosok fizetése ebben a rendszerben magasabb lehet, mint a végzett szakorvosoké – emlékeztetett Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár. A lapunkban felvetett kérdésben mintegy 400 fiatal szakorvos érintett, ugyanakkor a szakpolitikus emlékeztetett arra is, hogy a bruttó 107 ezer forintos összeg bér-elem, és nem támogatás, ami azt jelenti, hogy a pótlékokkal együtt a teljes összeg akár 40 százalékkal is több lehet. A béremelés mértéke éppen azért lett erre a szintre beállítva, hogy senki ne járjon rosszabbul. Az államtitkár úgy tudja, hogy a 400 érintettből kevesebb, mint tíz olyan fiatal orvos van, aki nem vállal ügyeletet, ezért azt elképzelhetőnek tartja, hogy egy-két ember rosszabbul jár.

A Rezidens Támogatási Programban (RTP) részt vevő rezidensek voltak jogosultak a fiatal szakorvosok támogatási programja (FSZTP) igénybevételére, ám míg ezek a támogatások külön soron érkeztek az érintettekhez, a bruttó 107 ezer forintos béremelés az alapbérbe épülve jelenik majd meg a fizetési jegyzékekben, növelve a pótlékokat is – hangsúlyozta Mészáros János egészségügyért felelős helyettes államtitkár is. Kérdésünkre, hogy az egészségügyben oktatói státuszban foglalkoztatott egészségügyi dolgozók kapnak-e béremelést, Mészáros János azt tanácsolta, kérdezzük az oktatásért felelős államtitkárságot.

A többlépcsős, nagymértékű béremelés az érdekvédőkkel történő sorozatos tárgyalások eredménye, amely lehetővé teszi, hogy az egészségügyi bérekkel felzárkózzunk a Visegrádi Négyek országainak bérszínvonalához – mondta a sajtótájékoztatón Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) és a Magyar Államkincstár (MÁK) is felkészült arra, hogy a következő havi bért már megemelt összeggel kapják.

Szeptember 20-ig 235 szolgáltatótól érkezett bértámogatási kérelem az OEP online felületén – számolt be dr. Kiss Zsolt, a pénztár megbízott főigazgatója. Az igénylések alapján béremelésben 97 763 egészségügyben foglalkoztatott részesül, köztük 16 802 szakorvos, 467 szakgyógyszerész, 79 118 szakdolgozó, és 1376 fő felsőfokú végzettséggel rendelkező dolgozó. A MÁK összesen 6 milliárd 322 millió forint bér- és illetményszámfejtését végzi el, a fizetéseket ezután október elején a szolgáltatók utalják a az érintetteknek.

Dancsó József, a MÁK elnöke azt mondta, eddig 88 ezer foglalkoztatottat soroltak át az intézmények, hiszen eddig az orvosok és szakdolgozók a közalkalmazotti bértábla szerint kapták a fizetésüket. Így még vannak teendői az intézményeknek, a hiányzó átsorolási adatoknak a következő három napban kell beérkezniük, mert szeptember 30-án zár a rendszer, elindul a tárgyhóra vonatkozó illetményszámfejtés. Az elnök hangsúlyozta, hogy folyamatosan kapcsolatban állnak a szolgáltatókkal, és az intézmények mindent megtesznek, hogy az új, egészségügyi bértábla szerinti illetményállományok előálljanak.

Az előzményekről itt olvashat

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink