hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A miniszterrel levelez a FESZ

Sokan kimaradnak a mostani béremelésből, az ő érdekükben írt levelet az emberi erőforrások miniszterének a FESZ elnöke.

Bár még jó esetben csak a bérpapírokat kapták meg azok, akik bérkiegészítést kapnak a következő időszakban, sokan kimaradnak ebből is, amit joggal sérelmeznek.Hogy folyamatosan érzékeltessék a tárcával, hogy ezt nem fogadják el, és hogy a szociális szférában sem fizethetnek a dolgozók a boltban az ígéretekkel levélben fordult Balog Zoltán miniszterhez a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke, Soós Adrianna, aki a szervezet Facebook-oldalán közzétett írás szerint azt gondolja, az emberekkel való bánásmódon is változtatnia kellene a tárcának.

A béremelésből való kimaradás igen kedvezőtlen reakciókat vált ki azokból a dolgozókból, akik szakképzettségük szerint egészségügyi dolgozók, de nem érintettek a bérek emelésében, mivel nem a jogszabály által meghatározott intézményi körben dolgoznak, pl. a szociális intézményekben gyógyító munkát végzők, vagy az orvosi és fogorvosi alapellátásban dolgozók. Nagyságrendet tekintve a kimaradt kör viszonylag kisebb létszámú az érintettek köréhez képest, és ezért feltehetően a szükséges források megteremtése sem jelentene teljesíthetetlen feladatokat a kormányzat számára.

Az intézményeken belül a feszültséget az okozza, hogy az előmeneteli szabályok alá nem tartozó munkavállalókra nem terjed ki a bérintézkedés. Elodázhatatlan a gazdasági területeken dolgozók bérhelyzetének a javítása, mivel az alacsony szintű bérek súlyos munkaerőgondokat, fluktuációt és kontraszelekciót eredményeznek.

A FESZ elnöke a levelében gyors és hathatós intézkedését kér annak érdekében, hogy az egészségügyi előmeneteli szabályok, illetve bértáblák fenntartótól, és az intézmény tevékenységi besorolásától függetlenül terjedjenek ki mindazokra, akik egészségügyi munkakörökben dolgoznak, akár az orvosi vagy fogorvosi alapellátásban dolgoznak, akár védőnői feladatokat látnak el, vagy pedig a szociális ellátó rendszerben végeznek gyógyító munkát.

(forrás: FESZ/Facebook)
hirdetés

Könyveink