hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Zöldebb mediterrán étrend a nem alkoholos zsírmáj ellen

A nem alkoholos zsírmáj állapota testmozgással és egészséges táplálkozással, pl. „zöldebbé” tett mediterrán étrend fogyasztásával jelentősen javítható, írja az OTSZ Online.

Ismeretes, hogy az 5%‑nál nagyobb mértékű testsúlycsökkentés mérsékli a zsírmájat, 7%‑nál nagyobb mértékű testsúlycsökkentéssel elérhető a nem alkoholos zsírmáj gyógyulása, a 10%‑nál nagyobb mértékű testsúlycsökkentés pedig a fibrózis regresszióját vagy stabilitását eredményezheti. A nem alkoholos zsírmájban szenvedők számára ajánlott a mediterrán étrend követése, a telített zsírsavak bevitelének minimalizálása (különös tekintettel a vörös és feldolgozott húsokra), és a fruktóz korlátozása vagy teljes kiiktatása az étrendből.

A zöldebb mediterrán étrend előnyeit egy nemrégiben közzétett tanulmányban, a DIRECT-PLUS klinikai vizsgálatban bizonyították. Az étrend egyes összetevőinek elemzése során a kutatók megállapították, hogy az intrahepatikus zsírtartalom csökkenésének mértéke szignifikáns összefüggésben volt a mankai turmix és a dió fogyasztásával, a vörös/feldolgozott húsok fogyasztásának csökkenésével, a szérum folsav- és adipokin/lipid biomarkerek javulásával, valamint a mikrobiom összetételének és specifikus baktériumainak változásával.

Egy másik elemzésben a DIRECT-PLUS kutatói a zöld mediterrán étrendnek a kardiometabolikus egészségre gyakorolt kedvező hatását is kimutatták. Bár mindkét mediterrán étrenddel hasonló súlycsökkenést értek el (-6,2 kg a zöld mediterrán és -5,4 kg a standard mediterrán esetében), ami felülmúlta a standard egészséges táplálkozási irányelveket követő csoportban megfigyelt értéket (-1,5 kg; P<0.001), a zöld mediterrán csoportban nagyobb mértékben csökkent a derékkörfogat, mint a standard mediterrán csoportban (-8,6 cm és ‑6,8 cm; P=0.033). A zöld mediterrán csoportban 6 hónap alatt jelentősen csökkent az LDL koleszterin szintje, a diasztolés vérnyomás és az inzulinrezisztencia is javult.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink