hirdetés
hirdetés
2022. szeptember. 26., hétfő - Jusztina.
hirdetés

LMP: Geréb boszorkányüldözés áldozata

Másodfokon súlyosbították Geréb Ágnes büntetését (A legfrissebb)

Másodfokon, jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre súlyosbította a Fővárosi Ítélőtábla pénteken Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász büntetését, akit öt év helyett tíz évre eltiltottak hivatása gyakorlásától is. A szülész-nőgyógyász többi ügyében vádemelést javasol a rendőrség; ő maga újra kegyelmet kér.

Geréb Ágnest otthonszülésekkel kapcsolatban egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt ítélték el.

Az elsőfokú ítélet feltételes szabadságra bocsátásáról szóló rendelkezését másodfokon mellőzték – ismertette Czine Ágnes, a másodfokon eljáró tanács elnöke. Míg az elsőfokú ítélet szerint a büntetés feleidejének, azaz egy évnek a letöltése után szabadlábra bocsáthatták volna a szülészt, addig másodfokon ezt megváltoztatták, így csak a fogházbüntetés kétharmad idejének letöltését követően bocsátható feltételesen szabadlábra Geréb Ágnes. Ezen felül az elsőfokú bíróság által kimondott öt év helyett tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától. A másodfokú bíróság ezen felül a vádlottakra többmillió forintos perköltség kifizetését is kirótta.

Az ítélet jogerős, az ellen fellebbezésnek helye nincs.

Geréb Ágnes és négy társának ügye négy, 2003 és 2007 közötti esetről szól. Az egyik esetben a gyermek a vád szerint a szülés levezetése következtében holtan jött világra, a másik esetben fél évvel később halt meg. A másik két esetben a szülő nők kerültek életveszélyes állapotba; ezen esetekben a veszélyeztetés tényét nem tudták bizonyítani.

Czine Ágnes bírónő pénteken a másodfokú tárgyalást azzal kezdte, hogy felidézte: májusban Schmitt Pál köztársasági elnök a Geréb Ágnes és társai ellen folyamatban lévő büntetőeljárás megszüntetésére vonatkozó kegyelmi kérelmeket elutasította. Ezt követően a vádlottak felszólalhattak az utolsó szó jogán. Geréb Ágnes elsőrendű vádlott, továbbá a negyed- és ötödrendű vádlottak nem kívántak élni ezzel a lehetőséggel. Király Ágnes másodrendű vádlott a per egyik ügyéhez kapcsolódóan egy orvosi szaklapra hivatkozva azt mondta: az újszülöttek mintegy 5 százaléka kulcscsonttöréssel kerül át az újszülött osztályra, az a leggyakoribb szülési sérülés. Frigyes Júlia harmadrendű vádlott felszólalásában – ahogy a védelem korábban többször is – azon véleményének adott hangot, hogy az elsőfokú tárgyalás szakértői elfogultak voltak.

Támogatói és családtagjai köszöntik Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt  (MTI Fotó: Kovács Tamás)

 

Ezt követően a másodfokon eljáró bírók mintegy két órán keresztül zárt ajtók mögött tanácskoztak. Közben a Fővárosi Ítélőtábla épülete előtt elkezdtek gyülekezni Geréb Ágnes szimpatizánsai. Közülük többen az épületbe is bementek, az ítélőtábla portájánál sorban álltak azért, hogy megöleljék és néhány szót váltsanak az ítéletre várakozó Geréb Ágnessel.

Czine Ágnes bírónő az ítélet felolvasását követően kiemelte: a jelenlegi ügy nem az otthonszülésről szól. Hozzátette: bár az perben tárgyalt esetek idején Magyarországon nem volt engedélyezett az otthonszülés, a kérdés az, hogy a vádlottak követtek-e el foglalkozási szabályszegést.

Az egyik konkrét eset kapcsán – melyben a gyermek holtan jött világra – a bírónő azt mondta: Geréb Ágnes foglalkozási szabályszegés követett el azzal, hogy oxitocin injekciót adott be, amikor nem lett volna szabad, a szülő nőt nem juttatta el időben kórházba, a vállelakadás során alkalmazott módszereket pedig nem megfelelően alkalmazta. Utóbbi kapcsán viszont a bírónő azt mondta: a magzat kulcscsontjának eltörése az adott körülmények között indokoltnak nevezhető, így azzal Geréb Ágnes nem követett el szabályszegést.

A bírónő azt mondta: a másodfokú bíróság megvizsgálta van-e a végrehajtandó szabadságvesztést kiszabó, elsőfokú ítélet enyhítése mellett szóló, méltányolható ok. A másodfokú bíróság azt állapította meg: ilyen méltányolható ok nincs. Sőt, az elsőrendű vádlottat hasonló bűncselekmény miatt 2007-ben mellékbüntetésként már 3 évre eltiltották foglalkozásától. Ezenfelül jelenleg is büntetőeljárás hatálya alatt áll; ennek kapcsán viszont a bírónő megjegyezte: a jogerős ítéletig az ártatlanság vélelme megilleti Geréb Ágnest. Méltányolható okot tehát nem találtak, sőt a gondatlanság súlyosabb okát állapították meg, miszerint Geréb Ágnes sorozatosan, többszörös, tudatos foglalkozási szabályszegést követett el éveken keresztül – mondta a bírónő, hozzátéve: ezért a társadalom védelme érdekében a lehető leghosszabb, vagyis 10 évre eltiltották foglalkozásától.

A tárgyalást követően Geréb Ágnes a sajtónak nem nyilatkozott, csak gyermekeivel beszélt. Az épület előtt Geréb Ágnes szimpatizánsai az ítélethirdetést követően megkezdték előre bejelentett demonstrációjukat. A szülésznő azonban itt sem szólalt fel, csak néhány emberrel beszélt, majd pár perccel később távozott a helyszínről.

*

LMP: Geréb boszorkányüldözés áldozata

Az LMP mélységes döbbenettel vette tudomásul a Fővárosi Ítélőtábla döntését Geréb Ágnes ügyében. A nemzetközileg is elismert szülész-nőgyógyász ellen 2010 októberében indult eljárás foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény gyanúja miatt, azaz abban az időben, amikor az otthonszülés még nem volt jogilag megfelelően szabályozva – áll Szabó Tímea (LMP), országgyűlési képviselő pénteki közleményében. A politikus szerint " ezzel a példa nélküli ítélettel" Geréb Ágnes az Országgyűlés alkotmányos mulasztása miatt vált boszorkányüldözés áldozatává, és a jogalkotók helyett viszi el a balhét.

Az LMP szerint "a jogi rendezetlenség" okán az ügyészségnek nem lett volna szabad elindítania az eljárást. A párt bízik abban, hogy Geréb Ágnes államelnöki kegyelemért folyamodik majd, amihez igény esetén – akárcsak egy esetleges alkotmányjogi panaszhoz – az LMP minden jogi segítséget meg kíván adni, és morális támogatásáról biztosítja a szülész-nőgyógyászt.

*

A szülész-nőgyógyász többi ügyében vádemelést javasol a rendőrség

Vádemelést javasol Geréb Ágnes ellen a rendőrség azokban az ügyekben, amelyek miatt jelenleg több mint egy éve házi őrizetben van a szülész-nőgyógyász. A Fővárosi Főügyészség szóvivője pénteken tájékoztatta az MTI-t, hogy a 2009-ben és 2010-ben történt otthonszülésekkel kapcsolatban indított nyomozás befejeződött. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az iratokat vádemelési javaslattal küldte meg a Budapesti II. és III. kerületi Ügyészségnek. Az ügyészi döntés kialakítása folyamatban van – írta Skoda Gabriella.

A szóvivő korábbi közlése szerint a 2009. szeptember 3-án Tárnokon, a 2010. május 10-én Budapest II. kerületében, illetve a 2010. október 5-én Budapest XII. kerületében történt otthonszülésekkel kapcsolatban Geréb Ágnes ellen a BRFK Bűnügyi Főosztály Életvédelmi Osztályán gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény miatt indítottak büntetőeljárást.

Geréb Ágnest 2010. október 8-án előzetes letartóztatásba helyezték foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény gyanúja miatt, majd 2010. december végén kiengedték az előzetes letartóztatásból, több mint egy éve házi őrizetben van. Horváth Katalin Fanni, a BRFK szóvivője az MTI-nek korábban azt mondta: a szülész-nőgyógyászt kétrendbeli, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével, egyrendbeli, szintén foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségével, kuruzslás vétségével és - felbujtóként - közokirat-hamisítás bűntettével gyanúsítják.

Pelle Andrea, Geréb Ágnes védője az ítélethirdetést követően a sajtónak elmondta: Geréb Ágnes kegyelmet kér Schmitt Pál köztársasági elnöktől.

Az ügyvéd nem várta, hogy fellebbezésüknek helyt adva felmentik védencét, de arra nem számított, hogy letöltendő fogházbüntetésre ítélik Geréb Ágnest. Arra pedig különösen nem számított, hogy az ítéletet még súlyosítják is oly módon, hogy nem a felerész, hanem csak a büntetés kétharmad részének letöltésével, vagyis több mint egy év után bocsátható feltételesen szabad lábra Geréb Ágnes. Azzal pedig, hogy az elsőfokú ítélethez képest védencét nem öt, hanem tíz évre tiltották el szülésznői tevékenységétől a bíróság célja – miként arra a bíró is utalt – az volt, hogy Geréb Ágnes soha többé ne vehessen részt otthonszülésnél – fejtette ki Pelle Andrea.

Az ügyvédnő véleménye szerint abban, hogy ilyen súlyos ítélet szabtak ki Geréb Ágnesre, közrejátszhat a közhangulat, továbbá a szakértői felfogás, ami az otthonszülést övezi.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Geréb Ágnesnek mikor kell megkezdenie büntetése letöltését, ugyanis, mint ügyvédje elmondta: a büntetés-végrehajtási intézet az ítélet elhangzását követő egy-három hónapon belül küldi ki az értesítőt, amelyben megjelöli a büntetés megkezdésének időpontját, illetve a helyszínt. Az ügyvédnő azt is elmondta: bár a teljes indoklást részletesen csak a határozat kézhez vételét követően tudják elemezni, már annak elhangzása során is számos pontatlan megállapítást észlelt. Kérdésre válaszolva azt mondta: véleménye szerint jogi értelemben nem volt elfogult a másodfokú bíróság, ugyanakkor megjegyezte, a bábák nem kaptak esélyt arra, hogy az otthonszülés szabályai szerint állapítsák meg felelősségüket.

Mindeközben a Fővárosi Ítélőtábla épülete előtt mintegy kétszázan gyűltek össze azért, hogy Geréb Ágnes mellett demonstráljanak. A tiltakozók szóvivője, Rácz Attila azt mondta: egyetlen reményt keltő jogi lehetőségükként Geréb Ágnes és négy bábatársa érdekében kegyelemért fordulnak Schmitt Pál köztársasági elnökhöz. Mint hangsúlyozta: nem csupán a büntetés alól való felmentést kérik, hanem azt, hogy a vádakat és az ügyet teljes egészében ejtsék. "Továbbá tegyék lehetővé, hogy Geréb Ágnes szabad legyen, járhasson otthonszülésekhez és szakmai képzésben részesíthesse a háborítatlan otthonszülés bábáinak új generációit".

A strasbourgi emberi jogok európai bíróságához is eljuttatnak minden dokumentumot, biztosak ugyanis abban, hogy a testület továbbra is kiemelten foglalkozik a háborítatlan szülés magyarországi helyzetével. "Geréb Ágnes ártatlan, nem bűnöző, hanem hős" – fogalmazott Rácz Attila.
A demonstráción Geréb Ágnes, illetve az otthonszülés védelmében szót emelt Elizabeth Prochaska emberi jogi jogász és Irene Walton bábaprofesszor is. A beszédeket követően a demonstrálók elhagyták a helyszínt.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés