hirdetés
2021. október. 16., szombat - Gál.
hirdetés

Vádemelést javasol a rendőrség a Geréb-ügyben

Vádemelési javaslatot tesz az illetékes ügyészségnek Geréb Ágnessel szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A szülész-nőgyógyászt gondatlan veszélyeztetés, halált okozó gondatlan veszélyeztetés, kuruzslás vétségével és közokirat-hamisítás bűntettével gyanúsítják.

Horváth Katalin Fanni, a BRFK szóvivője elmondta: a szülész-nőgyógyászt két rendbeli, foglalkozáskörében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével, egy rendbeli, szintén foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségével, kuruzslás vétségével és felbujtóként közokirat-hamisítás bűntettével gyanúsítják. Az iratokat hamarosan elküldik az illetékes ügyészségnek.

Geréb Ágnes a gyanú szerint nem tartotta be a szakmai alapelveket, nem biztosította az általa levezetett szüléseknél a szakmai alapfeltételeket, így többször is veszélyeztette mind az anyák, mind az újszülöttek életét. Kuruzslással pedig azért gyanúsítják, mert a bíróság még 2007-ben három évre eltiltotta a gyanúsítottat hivatása gyakorlásától, de ez idő alatt ellenérték fejében mintegy 200 szülést vezetett le. A közokirat-hamisítás azért merült fel, mert kiderült, Geréb azt javasolta egy párnak, hogy a gyermeküket ne a főváros XII. kerületében, hanem a III. kerületben anyakönyveztessék, így felbujtóként szerepel ebben a vádpontban.

A Fővárosi Bíróság március végén első fokon két év letöltendő fogházbüntetésre ítélte Geréb Ágnest, továbbá öt évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától, egy rendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége, valamint egy rendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt. Geréb Ágnest egy újabb eset kapcsán 2010. október 8-án előzetes letartóztatásba helyezték foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény gyanúja miatt. A BRFK egy 2009-ben és egy 2010-ben történt eset miatt is meggyanúsította a szülész-nőgyógyászt.

Geréb Ágnest tavaly december végén kiengedték az előzetes letartóztatásból és házi őrizetbe helyezték.

(forrás: MTI / Híradó)
hirdetés

Könyveink