hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Geréb Ágnest nem engedte el a bíróság egy képviselői meghallgatásra

A bíróság nem engedélyezte, hogy a házi őrizetben lévő Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász előadást tartson a bábaszakmáról Budapesten, a Képviselő Irodaházban – közölte Ékes Ilona fideszes politikus nyilvános képviselői meghallgatásán.

Ékes Ilona képviselői meghallgatásán - amelyet a bábaszakma aktuális kihívásai témában hirdettek meg - a tervek szerint Geréb Ágnes is előadást tartott volna, de a bíróság elutasította kérelmét, melyben a szülész-nőgyógyász a házi őrizetének felfüggesztését kérte az esemény idejére.

A pulpituson lévő egyik széken Geréb szimpatizánsai egy "Free Geréb Ágnes" feliratú karszalagot helyeztek el.

Geréb Ágnes szavait Görbicz Adria bába tolmácsolta. Előadását a bírósági döntés felolvasásával kezdte, mely szerint "Geréb Ágnes személyisége, valamint az ellene folyamatban lévő büntetőeljárásban betöltött szerepe alapján teljesen indokolatlan, hogy az ügyben szakmai előadást tartson. Továbbá ez ellentétes a kényszerintézkedés jellegével, céljával, ezért a bíróság a házi őrizet feloldása iránti kérelmét elutasítja”.

Geréb Ágnes az eseményre írt előadásában kiemelte: örülnek annak, hogy már van párbeszéd és elindult a változás, de véleménye szerint a szemléletváltozás elmaradt. Mint hozzátette, örömmel fogadta, hogy a szülésznői képzésbe beemelték az intézeten kívüli szülés tárgyát is, s kormányrendeletet alkottak az otthonszülés szabályairól. Ugyanakkor kitért arra, hogy a jogszabályalkotók bizalmatlanságára utal az: a tevékenységet erős kontroll alatt tartják azáltal, hogy lényegesen leszűkítették az intézeten kívüli szülést igénybe vehető nők körét.

Az előadást felolvasó Görbicz Adria a szavait azzal zárta: "szabadságot Geréb Ágnesnek és egyenlő elbírálást!"

A képviselői meghallgatáson Tóth Anna, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) szülésznői tagozatának vezetője arról beszélt, hogy Magyarországon a szülésznői tevékenység is erősen korlátozott. A szülésznők nagyobb önállóságot szeretnének – tette hozzá.

Tóth Anna szerint a legfontosabb az lenne, hogy a normális terhesség figyelemmel kísérését, vagyis a terhesgondozást, valamint a spontán szülés levezetését egyedül, orvosi felügyelet nélkül végezhessék.

A MESZK tagozati vezetője hangsúlyozta: a szülésznők többsége azért választja ezt a pályát, mert szülést szeretne levezetni, viszont ha nem lesz lehetőség szülőszobán dolgozni, nagyarányú lesz a pályaelhagyás.

Geréb Ágnest első fokon a Fővárosi Bíróság március végén két év fogházbüntetésre ítélte halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt. A szülész-nőgyógyászt tavaly december végén kiengedték az előzetes letartóztatásból és házi őrizetbe helyezték.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés