hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.

Egészségpolitika

Már csak Bajnai segíthet

Legkésőbb szeptember elején fogadja a kormányfő a Magyar Kórházszövetség képviselőit – tudta meg a Világgazdaság. Azért kértek találkozót Bajnai Gordontól, mert az egészségügyi miniszterrel folytatott tárgyalások során kiderült: Székely Tamásnak szűk a mozgástere, így nem tudta megígérni, hogy kipótolják az idei gyógyítási kasszát. Pedig az új finanszírozás megnövelte a forráshiányt, a kórházi beavatkozások 30 százalékáért ebben a hónapban – az elvárt 150 ezer forintos alapdíj helyett – csupán 53 ezer forintot utal az egészségbiztosító.

Ez katasztrofális helyzetbe hozza a betegellátást – mondta Varga Ferenc, a szövetség elnöke, aki szerint tűzoltásként ki kellene fizetni a kórházaknak a válság miatt zárolt 13,5 milliárd forintot.

Nincs már tartalékuk az intézményeknek – jelentette ki Erős András, a váci Jávorszky Ödön Kórház főigazgatója. Intézményében az olcsóbb gyógyszerek és segédanyagok beszerzésével, az ésszerű várólisták bevezetésével, a 12 VIP-szobáért kért napi 6–12 ezer forinttal már megtették a tőlük telhetőt, de ez nem kompenzálja a drasztikusan lecsökkent tb-bevételt. A 24 órás szolgálat csorbítása nélkül a létszámhoz sem nyúlhatnak, ezzel pedig a nyíregyházi Jósa András Kórház most próbálkozik. A szabolcsi megyeszékhely kórházából 140 embert küldenek el szeptemberben a nem közvetlenül a betegellátásban dolgozók közül.

Gyógyírként, egészségpolitikusi körben szóba jött a teljesítményvolumen-korlát (tvk) visszaállítása. E szerint a tb által engedélyezett tvk fölötti gyógyításért nem fizetett a tb. Az új módszer szerint fizet ugyan, ám a gyógyítás 150 ezer forintban megállapított teljes díját csak a teljesítmények 70 százalékáért utalja. A 30 százalék díja a betegforgalomtól függ, ennek értéke mostanra 53 ezerre csökkent.

Ám a kórházvezetők szerint ez fából vaskarika, hiszen a kassza összege mindkét elszámolási szisztémában ugyanannyi. Az idén az előirányzat 727,6 milliárd, ebből zároltak 13,5 milliárdot, így a jelenleg tervezhető kiadás 67,6 milliárddal kevesebb a múlt évi tényleges költésnél. Ez a pénz a jelenlegi ellátórendszer működését és a ma hivatalosan járó gyógyítási szolgáltatásokat nem fedezi. A kórháztulajdonos önkormányzatok pedig – ugyancsak pénz híján – nem segíthetnek.

Ezért mondta azt Rácz Jenő, a Gyurcsány-kormány egészségügyi minisztere, a veszprémi kórház főigazgatója, hogy a politika határozza meg a szükségletekhez igazodó egészségügyi intézményrendszert és a gyógyítási alapcsomagot. Mikola István, az Orbán-kormány szaktárcavezetője pedig azonnali válságkezelési terv kidolgozását és az ágazat központi irányításba vételét sürgeti. Szerinte 150 milliárd forint hiányzik a rendszerből, ebből 75 milliárdot még az idén vissza kell pótolni, különben összedől a rendszer. A pénzhiányos önkormányzatokat pedig mentesíteni kell a beruházási és fejlesztési kötelezettségek alól – jelentette ki.

Mindeközben készül a jövő évi költségvetés, amely – tekintettel a válság miatt megugrott munkanélküliségre, így a járulékbevételek csökkenésére – nem sok jóval kecsegtet.

Világgazdaság Online

cimkék

hirdetés

Könyveink