hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Eladósodott kórházak

Mákjuk van, hogy késik a MÁK (FRISSÍTVE: a tárca csak mondja...)

Lassan lehet fogadásokat kötni, hogy még április hatodika előtt vagy csak a választás után dőlnek-e be az első kórházak – ajánlja az eladósodottságukat áttekintő cikkében a NOL.

Az eladósodottságuk ismert adatai és a számviteli törvény előírásai arra utalnak, hogy már tavasszal két tucat kórház kerülhet olyan helyzetbe, hogy nem tudja megvenni a napi működéshez szükséges gyógyszereket, gyógyítási anyagokat és közüzemi szolgáltatásokat – írja a lap.

Az új számviteli szabályok szerint a kórházak nem költhetnek többet, mint amennyire az éves keretükből telik. A kincstári rendszerhez tartozók elszámolási rendszerében egy számítógépes program le is tiltja az összes olyan vásárlást, amelyre nincs fedezet. Legkorábban az eladósodottak kerülhetnek bajba, mert az érintett intézményeknél a tartozás eleve ráterhelődik az elkölthető szabad forrásokra. Azaz az év további hónapjaiban ennyivel kevesebbet költhetnek.

A Népszabadságnak gazdasági szakemberek azt mondták: az új számviteli szabályok mellett legfeljebb négyszázaléknyi eladósodás menedzselhető, ám akinek ennél több van, előbb-utóbb képtelen lesz ellátni a napi feladatait. A négy százalékkal vagy annál kevesebbel tartozók „klubjához” azonban az intézményeknek csak alig tíz százaléka sorolható, a többiek bajban vannak – derül ki a Magyar Kórházszövetség adataiból. Az eladósodottság csúcstartói eddig is csak azért úszták meg a rendeléseik leállítását, mert a Magyar Államkincstár (MÁK) még nem töltötte fel teljes körűen az intézmények adatait a központi elszámolórendszerbe – olvasható a nol.hu-n.

FRISSÍTÉS (2014.03.04. 13:55):

A nap folyamán a szaktárca terjedelmes közleményben tudatta, hogy "visszautasít minden tudatos rémhírterjesztést" [?], s – szavai szerint – „cáfolta", hogy kórházak válhatnának fizetésképtelenné. Az írásban megemlékeztek a korábbi kormányok hibáiról, s a sajátjuk sikereiről, csak arról a számviteli szabályok okozta problémáról nem volt mondanivalójuk, amit a NOL cikke a lehetséges problémák közvetlen forrásaként megnevezett.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink