2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Magyarország – egészségország

A magyar Nagykövetség adott otthont március 8-án a norvég fővárosban a "Magyarország – egészségország" c. egészségturisztikai rendezvénynek. Az esemény célja a magyar egészségturizmus új trendjeinek és szereplőinek bemutatkozása és közvetlen konzultáció lehetősége volt a norvég piac legfontosabb végfelhasználóival, így a betegek egyesületeivel, valamint az egészségbiztosítóval.

A rendezvény apropóját a norvég egészségügyi jogszabályok január 1-jén életbe lépett – az EU törekvéseivel összhangban lévő – változásai adták. Ezek szerint minden olyan kezelés, – így a magyar gyógyfürdőkben norvég betegek fizioterápiás kezelésének döntő része is – amelynek van a norvég orvosi gyakorlatban megfelelője, megtéríthetővé vált az állami egészségbiztosítás által.

Külön érdekesség, hogy a szabályozás 3 évre visszahatóan lépett életbe, tehát az elmúlt 3 évben keletkezett külföldi orvosi számlák utólagos megtérítése is lehetővé vált. Egyes nyomtatványok magyarul is hozzáférhetőek a magyar egészségügyi szolgáltatók részére.

A rendezvényen bemutatkozhattak: Hévíz, Eger, Szeged és környéke, Budapest, valamint mozgásszervi és fogászati turizmussal foglalkozó norvég és magyar utazásszervezők is. A résztvevők közt volt többek között a norvég Reumaszövetség elnöke, az Osteoporosis szövetség, a Tyreoidea szövetség és az MS szövetség vezetői, három nagy magánbiztosító társaság, valamint a norvég sajtó képviselői.

2009-ben Magyarországon több mint 2500 norvég páciens kapott fogászati kezelést, a betegek átlagosan 5-7 éjaszkát töltöttek az országban, ez a Norvégiából érkező forgalmunk mintegy egynegyedét jelenti. 

Székely György javaslatot tett a norvég Reumaszövetség elnökének Mr. Sven Dåvöy-nek, hogy vizsgálják meg a szövetség tulajdonában lévő – és az új szabályozás által monopol helyzetét elvesztő – spanyolországi Reuma-Sol létesítmény és valamelyik magyar egészségügyi szolgáltató együttműködési lehetőségét, amelyet az elnök kedvezően fogadott. Egy ilyen együttműködés a magyar gyógyszállók számára a norvég szövetség tagságához való közvetlen kapcsolatot, a Reuma-Sol spanyolországi és a magyar partner házi szolgáltatásainak kombinációs lehetőségét, a Reuma-Sol létesítmény számára pedig a magyar know-how és a magyarországi szolgáltatások hozzáférésével versenyhelyzetének erősítését szolgálhatná.

Spanyolország áprilisban várja az egészségturisztikai szakembereket

Április 27-29 közt tartják Barcelonában a European Medical Travel Conference elnevezésű rendezvényt.

A szervezők szintén az uniós szabályozásokra támaszkodva a gyógyturizmus fellendülésére számítanak, de említést tesznek az amerikai egészségügyi reformról is, melyről úgy vélik, megkönnyíti a külföldi kezelést az USA állampolgárai számára.

A konferencia leírásában külön említik Magyarországot is, elsősorban mint az Európai Unió soros elnökét, ám ezzel összefüggésben külön kiemelik, hogy az uniós szabályok egyre inkább alkalmazkodnak a betegek szükségleteihez és kívánságaihoz. Magyarország mellett potenciális piacként említik Kínát, amely mint fogalmaznak "már nem alvó óriás", mivel a betegek importálásában és exportálásában is érintett. A lehetséges nemzetközi célállomások közül Mexikó, Spanyolország, India, Dubai, Jordánia képviselői önálló előadásokat tartanak, és önálló workshop foglalkozik a telemedicinában rejlő lehetőségekkel a konferencia első napján.

Április 29-én az EU-s országok szolgáltatásai és a sokat emlegetett uniós szabályozás kerül fókuszba: Az észak-európai országok kapcsán a szervezők úgy fogalmaznak: a betegek magas színvonalú, ám viszonylag drága orvosi ellátást kaphatnak. A konferencia leírása ezzel indokolja, hogy a németországi biztosító társaságok inkább a spanyol kórházakkal szerződnek. Mint írják: a spanyol minőségi és megfizethető ellátás az európai külföldiek és nyugdíjasok számára igen vonzó.

A konferencia témái közt említik a magántulajdonú spa és wellnes létesítmények nemzetközi szerepét - szintén a 29-i workshop keretében-, valamint az in vitro megtermékenyítéssel, meddőségi kezelésekkel kapcsolatos szolgáltatásokat. Úgy vélik, Spanyolország számára az utóbbi speciális fejlődési terep lehet, mivel az ország liberális szabályai vonzzák az egyre nagyobb számban érkező betegeket például Olasz- és Oroszországból.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés