hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Lex Éger: ledarálják a kamarákat?

Új kamarai választásokat tartanának ősszel, s többé nem lehetne országos tisztségviselő az, aki kétszer betöltött már hasonló tisztséget. A kedden felbukkant javaslatot állítólag a MOK renitenskedő elnökére szabták, el is nevezték rögtön Lex Égernek.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának kedd délutáni ülésén – amelyen a legújabb egészségügyi salátatörvény tervezetét tárgyalták – bukkant fel az a módosító indítvány, amely alapvetően szabná át a köztestületek és a kormány között közel egy éve megkötött megállapodást

Mint közismert, a kötelező kamarai tagság visszaállításakor arról is döntöttek a törvényhozók, hogy a legkésőbb 2011 december végéig megválasztandó új elnökök lehetnek akár a régiek is. A témáról zajló vita kimondatlanul ugyan, de már akkor is elsősorban az Magyar Orvosi Kamara elnökéről szólt. Éger Istvánt ugyanis korábban már kétszer megválasztották a MOK elnökének, s úgy tűnt, az igencsak önjáró, az ágazat új vezetőivel bizonyos kérdésekben kompromisszumot kötni nem hajlandó kamarai vezetőtől úgy tudnak feltűnés mentesen megválni, ha deklarálják: aki kétszer már volt, harmadszor nem választható meg a köztestület első emberének. Ezzel szemben végül mégis úgy döntöttek, hogy a 2011-es választások amolyan null-pontnak számítanak, tehát innentől kezdve „él” a két vezetői ciklus lehetősége. Mint azt az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény módosításában megfogalmazták, „/…/a Módtv. hatályba lépése előtt betöltött tisztséget nem kell tekintetbe venni, a korlátozást a Módtv. hatályba lépését követő első alkalommal történő megválasztástól kell számítani.”

A kedd délután felbukkant, a bizottság elnöke által jegyzett javaslat viszont pont ez utóbbi passzust írja át, de nem csak az elnökök, hanem a kamarák valamennyi országos tisztségviselőjére vonatkozóan. A tervezet szerint 2012. október 31-ig megtartandó új választásokon nem csak a szakdolgozói és az orvosi kamara elnökének kellene a papírforma szerint búcsút vennie választott tisztségétől, hanem azoknak az alelnököknek, felügyelő- és etikai bizottsági vezetőknek és tagoknak, főtitkároknak, titkároknak, országos szakmai tagozatok vezetőinek, akik korábban már kétszer ellátták jelenlegi feladatukat.

A MedicalOnline által megkérdezett kamarai tisztségviselők késő délután még tanulmányozták a képviselői indítványt, s egyelőre nem kívántak nyilatkozni róla. Annál is inkább, mert egy nappal korábban már zöld utat kapott a parlamenti vita lefolytatására egy másik, köztestületeket érintő javaslat.

Jelenleg az elnököt a küldött-közgyűlésen megjelenő küldöttek több mint 50 százalékának igenlő voksával lehet megválasztani, a jövőben ez úgy módosulna, hogy a megválasztott küldöttek 51 százalékának szavazatára van szükség. Ami tekintettel arra, hogy a több száz fős testületekről van szó, nehezen teljesíthető feltétel. Igaz, a második fordulóban már elegendő a 25 százalék igenlő voksa is a jelölt győzelméhez. E második közgyűlést azonban alig nyolc napon belül kell újra összehívni, ami komoly akadálya lehet a sikeres választás lebonyolításának.

Horváth Judit
a szerző cikkei

cimkék

hirdetés

Könyveink