hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Lenyelhető robotok a gyógyításban

A lenyelhető robotok sokat segíthetnek a gyógyításban, az elmúlt években pedig sok ígéretes fejlesztés mutatkozott be, írja a hvg.hu.

Az első robotsebészeti rendszert több mint 30 évvel ezelőtt fejlesztették ki. A Puma 560 nevű robotot 1985-ben mutatták be, és bár mai szemmel kezdetleges volt, a napjainkban legelterjedtebb da Vinci sebészeti rendszernek ez volt az alapja. Azóta már ott tartunk, hogy 2006-ban Olaszországban az első, emberi beavatkozás nélküli operációt is elvégezte egy sebészeti robot, a technológia azonban itt nem áll meg. Az Engadget nemrég összeszedte a legfontosabb fejlesztéseket, amikkel a jövőben már "felvágni" sem kell a beteget.

Az izraeli Given Imaging nevű cég bő egy évtizeddel ezelőtt fejlesztette ki a PillCam nevű eszközt, amit a betegnek kapszula formájában kell lenyelnie. Az emésztőrendszeren végighaladva az irányítható robot egy miniatűr kamera segítségével képeket küld az orvosnak, aki így szemügyre veheti, milyen problémákkal küzd a beteg.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói ezt az ötletet fejlesztették tovább. Tavaly májusban mutatták be az általuk készített, szintén lenyelhető robotot. Miután a külső burkot a gyomorsav leoldotta, az apró mágnessel ellátott eszköz képes arra, hogy a beteg által lenyelt dolgokat – gombelem, érme – magához "tapassza", majd magával cipelve eltávolítsa az idegen testet a szervezetből. A mindent lenyelő gyerekeknél nagyon jól jöhet a kütyü.

Még több, belsőleg gyógyító robot a hvg.hu-n.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!