hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Légszennyezettség, diabétesz, magas vérnyomás

Miközben az már teljesen igazoltnak tekinthető, hogy a légszennyezettség növeli az akut kardiovaszkuláris események – a miokardiális infarktus és a stroke – kockázatát, sokkal kevesebb adat van arra nézve, miként befolyásolja a krónikus betegségek – például a diabétesz és a hipertenzió – előfordulását. Az eddig elvégzett laboratóriumi és klinikai vizsgálatok azonban arra utalnak, hogy a légszennyezettség mindkét betegségre hajlamosíthat.

A Bostoni Egyetem Slone Epidemiológiai Központja munkatársai kimutatták, hogy a 2-es típusú diabétesz és a magas vérnyomás előfordulási gyakorisága annál nagyobb az afroamerikai nők körében, minél kifejezettebb kumulatív nitrogénoxid expozíciójuk.
A vizsgálatot, amely a Circulation online kiadásában jelenik meg hamarosan, dr. Patricia Coogan vezette.

legszennyezettseg

 

A vizsgálatban mintegy 4000 Los Angeles-i afroamerikai nőben azt mérték fel a kutatók, hogy nagyobb lesz-e a diabétesz és a hipertenzió kockázata a nitrogénoxidoknak (NOx) és a szálló pornak (PM2.5) való kitettség következtében. (Az NOx a közlekedés okozta légszennyezettség indikátora.) 1995 és 2005 között 531 nőben alakult ki magas vérnyomás és 183-ban cukorbetegség. Mint kimutatták, az NOx minden 12 ppb-s (12 ezermilliomodnyi) növekedése hatására 24 százalékkal nőtt a diabétesz, és 11 százalékkal a magas vérnyomás kockázata. Tendenciaszerűen a PM2.5 emelkedése is növelte mindkét betegség kockázatát, de az erre vonatkozó bizonyítékok gyengébbek voltak, mint az NOx esetében.

A kutatók arról számoltak be, hogy eddig két követéses vizsgálatot végeztek a közlekedéssel kapcsolatos légszennyezettség és a diabétesz összefüggésére vonatkozóan, és mindkettőben azt találták, hogy a légszennyezettség növeli a cukorbetegség előfordulási gyakoriságát. Afroamerikaiakat azonban nem vontak be egyik korábbi vizsgálatba se. Mint dr. Patricia Coogan elmondta: „Az afroamerikai nők esetében különösen fontos a légszennyezettség és a betegségek közötti összefüggés, mivel mind a magas vérnyomás, mind a diabétesz majdnem kétszer olyan gyakori náluk, mint a fehér nőkben, és mert az afroamerikaiak szennyezettebb környékeken élnek, mint a fehérek.”

Hozzátette még, hogy: „Ha a légszennyezettség akár csak mérsékelten növeli a magas vérnyomás és a cukorbetegség kockázatát, már annak is népegészségügyi jelentősége van, mert ezek a betegségek nagyon gyakoriak, és mert a légszennyezettségnek valamilyen mértékben mindenki ki van téve.”

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Medical News Today)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink