2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Koronavírus: egyre több fertőzött Európa-szerte (Frissítve...)

Immár hét francia és 148 olasz áldozat, meghalt egy angol beteg is, mindenütt gyorsan nő a fertőzöttek száma.

Franciaországban hétre emelkedett a halálos áldozatok száma

Emmanuel Macron francia államfő szerint elkerülhetetlen az országos járvány Franciaországban, miután újabb három áldozattal csütörtökön hétre emelkedett az új típusú koronavírus okozta megbetegedés halálos áldozatainak, és több mint négyszázra a regisztrált fertőzöttek száma.

Az egészségügyi hatóságok esti tájékoztatása szerint az előző naphoz képest csütörtökön 138 új esetet találtak Franciaországban, ahol a járvány januári kezdete óta 423 megbetegedés történt, közülük 23-an vannak súlyos állapotban intenzív osztályon. Ez nyolccal több mint szerdán.

"Van egy pillanat, mindannyian tudjuk, amikor a járvány minden szempontból elkerülhetetlen" – mondta Emmanuel Macron csütörtök este mintegy húsz járványügyi szakértővel a hivatalában folytatott megbeszélés után. "Azért gyűltünk össze, hogy először is megpróbáljuk megállítani, aztán pedig lassítani a járvány érkezését". A fertőzés újabb áldozatai valamennyien hatvan év felettiek. A Franciaországban az eddig elhunyt betegeknek vagy volt valamilyen más betegsége, vagy pedig nagyon idős, nyolcvan év felettiek voltak. A legfőbb franciaországi gócpont a Párizstól északra található Oise megyében található, ahol 105-en fertőzöttek meg. Csütörtökön Párizsban is megjelent a kórokozó, a párizsi tömegközlekedési vállalat, az RATP egyik alkalmazottjánál diagnosztizálták az új koronavírus okozta megbetegedést, de fennakadások egyelőre nem voltak a közlekedésben.

"A terjedés fékezése arra szolgál, hogy enyhítsük a járvány harmadik fázisának hatásait a lakosságra, s a járvány csúcspontja így korlátozott lesz" – mondta Olivier Véran egészségügyi miniszter, kész tényként kezelve, hogy Franciaországban hamarosan a harmadik, a járvány-fokozatba lép a megbetegedés. A megbetegedések számának növekedése a múlt héten gyorsult fel Franciaországban, amely Olaszország és Németország mellett a Covid-19 fertőzés egyik fő gócpontja lett Európában. Az országon belül mostanig három fő gócpontot tartottak nyilván, de csütörtökön már valamennyi régió érintett volt.

Szombat óta az országban lemondtak minden olyan, zárt térben tartandó rendezvényt – vásárokat, koncerteket, sportrendezvényeket, szakmai kiállításokat – amelyeken várhatóan 5 ezer embernél több venne részt, több mint 120 iskolát bezártak, és az iskolák nem szervezhetnek külföldi kirándulásokat.

Ismét jelentősen nőtt a járvány halálos áldozatainak száma Olaszországban

Ismét jelentősen  nőtt a Covid-19 járvány halálos áldozatainak száma Olaszországban: a polgári védelem csütörtök esti adatai szerint az elmúlt 24 órában 107-ről 148-ra. Az új koronavírussal fertőzöttek száma ugyanakkor az előző napi 3089-ről 3858-ra nőtt. A polgári védelem vezetője Angelo Borrelli szerint csütörtökre 414 fertőzött gyógyult meg teljesen az előző napi 276 után.

Borrelli hangoztatta, hogy az olaszországi egészségügyi rendszer és kórházak telítettsége nem ért még el kritikus szintet, "bírják" a betegek ellátását. A legtöbb fertőzöttet számláló Lombardia tartományban ugyanakkor leállították az ambuláns kezelést, valamint a nem életmentő műtéteket. A fertőzés 14 napja jelent meg Olaszországban, és a gócai az ország északi részében vannak, de az ország mind a 20 régiójából jelentettek már fertőzötteket. A legtöbbet, 1777-t Lombardiából, 658 esetet Emilia Romagna, 380-t Venetóból, 120-t Marche, 106-t Piemont, 60-t Toscana tartományból. Összesen több mint 32 ezer koronavírus-tesztet végeztek egész Olaszországban. Az eddig tünetmentes Valle d'Aostában is két igazolt fertőzöttet regisztráltak.

Önkéntes karanténba vonult Stefano Patuanelli gazdasági fejlesztésért felelős miniszter, aki római hivatalában tölti a vesztegzár két hetes idejét. Azután döntött így, hogy személyesen találkozott Lombardia egyik pozitívnak bizonyult tartományi tanácsosával.

Sergio Mattarella államfő csütörtök este televíziós üzenetet intézett a nemzethez. Egységre szólította fel az olaszokat. "Felesleges félelmek nélkül, bizalommal túl tudunk lépni ezen a nehéz pillanaton" – jelentette ki Mattarella. Az államfő köszönetet mondott Lombardia lakosságának kitartásáért, valamint az orvosok és ápolók önfeláldozó munkájáért.

Az ellenzéket vezető Matteo Salvini a Liga vezetője úgy kommentálta az államfő szavait, hogy Olaszországnak nem szabad a félelem miatt bezárkóznia. Európa pedig ne merészelje nem elfogadni Róma gazdasági intézkedéseit – tette hozzá Salvini arra a 7,5 milliárd eurós csomagra utalva, amellyel az olasz kormány a vírushelyzettől sújtott vállalatokat és családokat akarja segíteni.

Meghalt egy brit beteg, száz felett a nagy-britanniai fertőzöttek száma

Meghalt csütörtökön Nagy-Britanniában egy beteg, akit az új típusú koronavírus okozta Covid-19 fertőzéssel kezeltek. Ő az első koronavírus-fertőzött, aki Nagy-Britanniában a betegség áldozatául esett. A brit egészségügyi minisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint a hatóságok egy nap alatt 31 páciens szervezetében mutatták ki a Covid-19 elnevezésű betegséget okozó vírust, így az azonosított nagy-britanniai fertőzöttek száma jelenleg 116. Az első csütörtöki tájékoztatás 115 igazolt nagy-britanniai fertőzésről szólt, de este Walesben egy újabb betegnél azonosították a kórokozót. A tárca által a bejelentéssel egy időben közzétett grafikus kimutatás szerint Angliában 105, Skóciában hat, Észak-Írországban három, Walesben két koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván. A minisztérium adatai szerint Nagy-Britanniában csütörtökig 18 083 szűrést végeztek, és ezek eredményei között azonosították az eddigi 116 pozitív leletet. Londonban 25 beteget kezelnek.

A Nagy-Britanniában csütörtökön meghalt páciens a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) tájékoztatása szerint krónikus betegségekkel küszködő idős ember volt, aki fertőződése előtt is rendszeres kórházi kezelésre szorult. A pácienst a Londontól nyugatra fekvő Reading nagyváros Royal Berkshire Hospital nevű kórházában érte a halál.

Chris Whitty angol tisztifőorvos közölte, hogy a beteg a vizsgálatok szerint valószínűleg Nagy-Britanniában fertőződött meg, és a vírus jelenlétét egy nappal halála előtt, szerdán mutatták ki szervezetében. Egy brit állampolgár, aki a Japán partjainál vesztegzár alá vont Diamond Princess óceánjárón utazott, már a múlt hónapban meghalt koronavírus-fertőzésben, de ő egy japán kórházban hunyt el.

A brit kormány a héten részletes, 28 oldalas készenléti tervcsomagot tett közzé arra az esetre, ha az új típusú koronavírus okozta járvány széleskörűvé válna Nagy-Britanniában. A Koronavírus-akcióterv című, a brit, a skót, a walesi és az észak-írországi kormány által közösen összeállított dokumentum szerint a járvány terjedésének megfékezését célzó intézkedések között szerepelhet iskolák bezárása, az otthoni munkavégzés kiterjesztésének ösztönzése és a nagy tömegeket vonzó rendezvények számának csökkentése.

Boris Johnson miniszterelnök ugyanakkor az ITV brit kereskedelmi televíziónak nyilatkozva csütörtökön azt mondta: a kormány különleges helyzetekben működő tudományos tanácsadó stábjának (SAGE) útmutatása szerint az iskolák bezárása és a nagyszabású tömegrendezvények törlése "nem annyira hatékony eszköze a járvány megfékezésének, mint ahogy azt a legtöbben gondolnák". Johnson szerint a tudományos közösségben honos elméletek egyike szerint drákói intézkedések nélkül hagyni kell, hogy a járvány "egy menetben" lecsengjen. Hozzátette: meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a járványkockázat és az erre adott válaszintézkedések között.

Chris Whitty angliai tisztifőorvos a londoni alsóház egészségügyi bizottságának csütörtöki meghallgatásán kijelentette: nincs szükség élelmiszerek és gyógyszerek lakossági felvásárlására. Whitty professzor szerint a jelenlegi környezetben semmiféle racionális ok nincs arra, hogy bárki készletek halmozzon fel otthon ilyen árucikkekből.

Németországban elérte a 400-at a fertőzöttek száma

Új szakasz kezdődött Németországban az új koronavírus okozta járványban, most már nem a külföldön történt fertőzések a meghatározóak, hanem a belföldiek – mondta Lothar Wieler, a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) vezetője csütörtöki berlini tájékoztatóján. Az intézet összesítése szerint csütörtökön nap közben elérte a 400-at megerősített koronavírus-fertőzések száma. Ez 160 esettel több az egy nappal korábbi 240-nél. A 16 tartomány közül 15-ben van legalább egy fertőzött, a kivétel Szász-Anhalt. A fertőzöttek 2 és 91 év közöttiek, többségében férfiak, a csoport egészének medián életkora – vagyis azok életkora, akiknél idősebbek és fiatalok egyenlő számban fordulnak elő a csoportban – 40 év.

Az RKI a járási szintről a tartományi hatóságokhoz bejelentett, majd onnan a szövetségi intézethez hivatalosan továbbított adatokról közöl összefoglalót. Közleményeiben kiemeli, hogy "a helyzet nagyon dinamikusan változik", így eltérések lehetnek táblázatai és más hivatalos források, köztük az érintett tartományi kormányok adatai között.

A Bild című lap a tartományi egészségügyi minisztériumoktól összegyűjtött adatok alapján a hírportálján csütörtök este azt írta, hogy már az 500-at is meghaladta a bizonyított fertőzések száma. A legtöbb esetet, 302 fertőzést Észak-Rajna-Vesztfáliában regisztrálták. A második Baden-Württemberg 89 esettel, a harmadik Bajorország 73 esettel. Az esetek száma tíz napja, február 25-én kezdett növekedni, a járvány észak-olaszországi terjedésével párhuzamosan. A Kínában megjelent vírus németországi felbukkanásától, január végétől február 25-ig csupán 16 fertőzöttet találtak, már valamennyit gyógyultnak nyilvánítottak.

A február 25-én kezdődött időszak első napjaiban a külföldön történt fertőzések voltak a meghatározóak. Olaszországban 64, Iránban 14, Kínában 2 olyan ember szervezetébe jutott be a vírus, akinél Németországban mutatták ki a kórokozó jelenlétét. Újabban viszont már a határon belüli fertőzések vannak többségben, a vírus már nem kívülről hatol be, hanem az országon belül terjed – fejtette ki az RKI vezetője.

Ez igen fontos fejlemény, és esélyt kínál a települési, járási egészségügyi hivataloknak, hogy megtalálják és szükség esetén karantén alá helyezzék mindazokat, akikkel a fertőzöttek érintkeztek – tette hozzá Lothar Wieler, aláhúzva, hogy továbbra is következetesen érvényesíteni kell a járvány terjedésének feltartóztatását célzó stratégiát. Arról is szólt, hogy a nem ismert fertőzések száma minden bizonnyal igen alacsony, mert igen széles körben végeznek koronavírus-teszteket az országban. A kórokozó jelenlétét vizsgáló tesztet "talán túl gyakran" rendelik el az orvosok, ami a rendszer túlterheltségéhez vezethet – figyelmeztetett a járványügyi vezető. Mint mondta, a fertőzöttek száma tovább emelkedik, és valószínűleg halálos áldozatok is lesznek. Azonban nem szabad megfeledkezni az influenzajárványról sem – hangsúlyozta az RKI vezetője, ismertetve: az év eleje óta csaknem 120 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, és a megbetegedésekkel összefüggésben 202 haláleset történt.

Csehországban 12-re emelkedett a koronavírusos betegek száma

Csehországban csütörtökön 12-re emelkedett az új koronavírussal fertőzött betegek száma, közölte az egészségügyi minisztérium. Az első három koronavírusos megbetegedést vasárnap mutatták ki, szerdán nyolcra, majd most tizenkettőre emelkedett a betegek száma. Az egyik új beteg egy kiskorú prágai gyermek, akinek anyjánál már szerdán kimutatták a fertőzést. Mindkettőjüket kórházban kezelik. Az iskolában, ahová a gyerek járt, egyelőre meghatározatlan időre megszakították a tanítást. A tárca közleménye szerint a betegség az összes fertőzött személy esetében eddig enyhe lefolyású, és senki sincs életveszélyben. A betegség tüneteit, jellemzőit kimutató személyektől vett mintákat a cseh laboratóriumokon kívül mindig még egy berlini laboratórium is megvizsgálja, s az eredményt azután hozzák nyilvánosságra. Eddig több mint 400 személyt vizsgáltak meg, az összes esetben olyan személyeknél mutatták ki a betegséget, akik az utóbbi napokban Észak-Olaszországban jártak.

A prágai kormány már több óvintézkedést is foganatosított a fertőzés terjedésének megakadályozására. Határozatlan időre felfüggesztették az ország repülőterei, valamint a kínai, a dél-koreai és az északolasz repülőterek közötti közlekedést. A szaktárca ideiglenesen megtiltotta a fertőtlenítőszerek exportját. Az egészségügyi minisztérium néhány napon belül országos leltárt készít arról, milyen eszközök állnak rendelkezésre a járvány terjedésének megakadályozására. Ugyanakkor péntektől kezdve az akkreditált laboratóriumok már olyan koronavírus-tüneteket kimutató személyek mintáit is kivizsgálják, akik az utóbbi időben nem jártak a fertőzött külföldi régiókban.

A kormány döntése alapján egyelőre nem korlátozzák a nagy tömegeket vonzó rendezvények megtartását. Kivételt a dél-morvaországi biatlon világbajnokság képez, amely csütörtökön nézők nélkül kezdődött meg. A versenyek hangulatát – a prágai sajtó szerint – hangszórókból sugárzott, a korábbi versenyeken rögzített nézői biztatásokkal próbálják javítani.

Egy nap alatt hatra nőtt Szlovéniában a fertőzöttek száma

Egy nap alatt hatra nőtt Szlovéniában a fertőzöttek száma: az első beteg két útitársa, egy pár, valamint egy fiatal férfi esetében is megerősítették a fertőzöttséget, közölte a helyi média pénteken.

Az első beteg egy hatvanéves férfi, aki Marokkóban járt, és Olaszországon keresztül, repülővel tért vissza Szlovéniába. Egy társasutazáson vett részt, két útitársáról, egy férfiról és egy nőről is kiderült, hogy fertőzött. Az egészségügyi hatóságok felkutatják azokat, akik kapcsolatban álltak az idősebb férfival. A beteg személyesen kereste fel az orvosi rendelőt, ahol több embert is megfertőzhetett. Marokkóból való hazatérését követően pedig nem volt karanténban. A szlovén közegészségügyi intézet többször is felhívta a figyelmet arra, hogy akik fertőzött területen jártak és tüneteik vannak, az erre célra létrehozott telefonszámon jelentkezzen, és ne személyesen keressék fel az egészségügyi intézményeket, ahol számos más embert is megfertőzhetnek.

A többi fertőzött nem állt kapcsolatban az első beteggel. Egy pár, akiről kiderült, hogy fertőzött, Olaszországban járt. A legutolsó esetben pedig egy 32 éves maribori férfinál erősítették meg a fertőzöttséget. Egyelőre nem lehet tudni, hogy ő kitől kapta el a vírust.

Mindannyian a ljubljanai kórház erre a célra kialakított fertőző osztályán vannak karanténban. Az orvosok a sajtónak úgy nyilatkoztak: a betegek állapota stabil. Van akinél erősebbek, de többségüknél enyhék a tünetek.

Az országban eddig 433 koronavírustesztnek lett negatív eredménye.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink