2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Koronavírus: hírek Európából (Bővítve)

A brit kormány készenléti tervet ismertetett, a franciák maszkokat osztanak, Olaszországban már 79-en estek áldozatul a vírusnak.

Húszszázalékos fertőződési arányra készít terveket a brit kormány

A brit kormány kedden ismertetett készenléti terve nem zárja ki, hogy a munkaerő húsz százaléka is betegszabadságra kényszerül az új típusú koronavírus okozta esetleges széles körű nagy-britanniai járvány csúcspontján.

Boris Johnson brit miniszterelnök az angliai tisztifőorvossal, Chris Whittyvel közös keddi sajtótájékoztatóján mindazonáltal hangsúlyozta: a készenléti terv nem előrejelzés, hanem azt vázolja fel, hogy az egyes lehetséges forgatókönyvek megvalósulásának esetén mikor milyen intézkedésekre lehet szükség az adott esetekre vonatkozó tudományos tanácsadásnak megfelelően.

Whitty professzor a sajtótájékoztatón kijelentette: az eddigi széleskörű tapasztalatok alapján az új koronavírus okozta, Kínából induló járvány halálozási rátája 1 százalék körüli, "vagyis a betegek 99 százaléka felépül". Hozzátette: az alacsonyabb kockázatú – tehát például a fiatalabb, krónikus betegségekben nem szenvedő – csoportokon belül 1 százaléknál is jóval alacsonyabb a fertőzöttek halálozási aránya. A tiszti főorvos szerint a betegek nagyon nagy többsége enyhe vagy mérsékelt megfázásszerű tüneteket tapasztal és teljesen felépül a fertőzésből.

A brit kormány kedden ismertetett 28 oldalas készenléti tervcsomagjában szerepel, hogy komolyabb nagy-britanniai járvány esetén a rendőrség fő feladatává a közrend fenntartása válik, különösen akkor, ha a rendőrségi állomány tagjai közül is sokan megbetegszenek. Ebben az esetben a közvetlen bűnüldözési tevékenység a legsúlyosabb bűncselekmények felderítésére korlátozódhat, és a sürgősségi szolgálatok a hadsereg segítségét is kérhetik. A dokumentum szerint a brit védelmi minisztériumnak alaposan begyakorolt eljárási tervei vannak arra, hogy szükség esetén segítséget nyújtson a polgári hatóságoknak, úgy, hogy közben nagy-britanniai és külföldi műveleti feladatait is teljesíti.

A Koronavírus-akcióterv című – a brit, a skót, a walesi és az észak-írországi kormány által közösen összeállított – készenléti tervcsomagban szerepel, hogy ha az állami egészségügyi szolgálat (NHS) dolgozói körében is terjedni kezd a járvány, és mindeközben növekszik a kórházi kezelésre szoruló, súlyosabb állapotban lévő fertőzöttek száma, akkor halasztani kell a nem sürgős kezeléseket igénylő betegek ellátását, és ha szükséges, a már nyugdíjba vonult orvosokat is be kell hívni aktív egészségügyi szolgálatra. A dokumentum szerint egyelőre bizonytalan, hogy az üzleti szektorban milyen hatása lesz a koronavírus-járványnak, de elképzelhető olyan "feszes helyzetet" modellező forgatókönyv, amelynek megvalósulása esetén az alkalmazotti állomány ötöde is kieshet a munkából a járvány csúcspontjának heteiben. A brit statisztikai hivatal (ONS) becslése szerint Nagy-Britanniában 30,5 millióan dolgoznak alkalmazotti munkakörökben, így egy ilyen mértékű megbetegedési arány több mint hatmillió alkalmazottat érintene. A tervcsomag szerint a nehéz helyzetbe kerülő üzleti vállalkozások számára már létezik egy olyan eljárás, amelynek alapján kérhetik az adóhivataltól esedékessé váló adókötelezettségeik teljesítésének halasztását.

A dokumentum szerint a járvány terjedésének megfékezését célzó intézkedések között szerepelhet iskolák bezárása, az otthoni munkavégzés kiterjesztésének ösztönzése és a nagy tömegeket vonzó rendezvények számának csökkentése.

Boris Johnson az akcióterv közzétételével egy időben tartott keddi sajtótájékoztatóján ugyanakkor kijelentette: amit mindenki már most megtehet a vírus terjedésének megakadályozására, az a rendszeres és alapos kézmosás szappannal és meleg vízzel. A brit kormányfő szerint az általános jó tanács az, hogy egy-egy alkalommal annyi ideig tartson a kézmosás, ameddig a Happy Birthday (Boldog születésnapot) című dal kétszeri eléneklése tart. "Egyszerű tanács, de jelenleg ez a legfontosabb, amit tehetünk" – tette hozzá.

A francia állam lefoglal minden maszkot az országban

Franciaországban az egészségügyben dolgozók számára 10 millió egészségügyi maszkot osztottak szét a gyógyszertárakban és további 15-20 millió leszállítása várható az igények szerint az új típusú koronavírus terjedése elleni védekezéshez – közölte kedden Olivier Véran egészségügyi miniszter.

"Tízmillió maszk kamionokkal elindult az ország négy sarkába és minden gyógyszertárat feltöltünk" – mondta a tárcavezető. Hozzátette, hogy a 10 millió maszkon kívül 5 millió sebészeti maszkot már megkaptak a megyei egészségügyi központok és az idős emberekkel foglalkozó egészségügyi intézmények. A nem kórházakban dolgozó egészségügyi dolgozók a kijelölt gyógyszertárakban vehetik át a maszkokat.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy Franciaországban 191 megbetegedést regisztráltak (a szám egy nap alatt hatvannal emelkedett), hárman közülük meghaltak. "Több beteg is meggyógyult már, mintegy százan vannak még kórházban, közülük tucatnyian intenzív osztályon" – mondta a miniszter. – "Ez még nem járvány, de szembe kell nézni a járványveszéllyel, amely közeledik és megtesszük előre a szükséges lépéseket" – tette hozzá.

Bruno Le Maire gazdasági miniszter kedden jelezte, hogy a csalás elleni hivatal vizsgálatot indított az egészségügyi maszkok és a kézfertőtlenítő gélek árának az elmúlt napokban történt megduplázódása, egyes helyeken háromszorosára emelkedése miatt.

Később Emmanuel Macron francia államfő bejelentette, hogy az állam lefoglalja az egészségügyi dolgozók számára az országban rendelkezésre álló teljes egészségügyi maszkkészletet és a gyártás alatt lévő maszkokat is, miután négyre emelkedett az új koronavírus okozta megbetegedésben elhunytak és kétszáz fölé a fertőzöttek száma. Az intézkedés értelmében a Franciaországban raktáron vagy gyártás alatt lévő maszkokat nem lehet exportálni, az állam belföldön osztja szét a teljes készletet az egészségügyi dolgozóknak.

"Nem fogadunk el semmilyen spekulációt a koronavírussal" – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a kormány fontolgatja ezen termékek árának befagyasztását, amennyiben folytatódnak a csalások.

Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter eközben arról tájékoztatott, hogy országszerte mintegy 120 iskolát bezártak, elsősorban abban a két régióban, amelyek az új típusú koronavírus gócpontjai Franciaországban. Az intézkedés 35 ezer diákot érint a Párizstól északra található Oise megyében, és 9 ezret a nyugat-franciaországi Bretagne-ban található Morbihan megyében. A miniszter szerint a következő napokban várhatóan újabb gócpontok alakulnak ki, amelyek további iskolabezárásokat vonhatnak maguk után. Párizs egyik keleti elővárosában, Montreuilben egy húsz fős osztályt zártak be két hétre, miután az egyik tanulónál diagnosztizálták az új koronavírus okozta megbetegedést. A miniszter kizárta azt a lehetőséget, hogy minden iskolát bezárjanak az országban.

"Semmi értelme mindenkit karanténba tenni, lebénítani az országot, az kontra-produktív lenne" – hangsúlyozta az oktatási miniszter.

A kormány ugyanakkor rendeltet adott ki arról, hogy teljes összegű betegállományra jogosultak azok a munkavállalók, akik a járvány terjedése miatt karanténban kerültek és nem járhatnak be a munkahelyükre, de nem fertőzöttek, illetve azon gyerekek szülei, akiknek az iskoláját a járvány miatt bezárták és ezért otthon kell rájuk vigyázni.

Franciaországban egyre inkább érződik a járványt okozó COVID-19 koronavírus hatása a mindennapokban, amióta szombaton lemondtak minden olyan zárt térben tartandó rendezvényt, amelyeken várhatóan 5000 embernél több venne részt, és az iskolák nem szervezhetnek külföldi kirándulásokat. A Louvre múzeumához hasonlóan több vidéki város buszvállalatának dolgozói is úgy döntöttek, hogy hogy élnek azon törvény adta jogukkal, miszerint megtagadhatják a munkát, ha a munkavégzés "súlyos és közvetlen veszélyt jelent az életükre vagy az egészségükre". Miután az egészségügyi hatóságok nem tartják indokoltnak a döntést, a munkáltatók fizetésmegvonással fenyegetik azokat a sofőröket, akik nem hajlandók felvenni a munkát.

Már 79 halott van Olaszországban

Hetvenkilencre emelkedett az újfajta koronavírus okozta megbetegedés halottjainak a száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság keddi tájékoztatása szerint. Előző nap 52 halott volt.

Angelo Borelli, a szervezet vezetője szokásos esti tájékoztatóján közölte, hogy a megerősített, pozitív esetek száma elérte a 2263-at, 88 százalékukat Lombardia, Emilia Romagna és Veneto tartományban regisztrálták. A gyógyultak száma 160-ra nőtt. A fertőzöttek közül ezren otthoni karanténban vannak.

Attilio Fontana, Lombardia tartomány kormányzója szerint ezek a járvány "legnehezebb napjai", egészségügyi és pszichológiai szempontból is, mivel a koronavírus-tesztre pozitívak száma "kezd sok lenni", és ezzel együtt nő a fertőzés további terjedésének veszélye is.

Angelo Borrelli a polgári védelmi hatóság vezetője szokásos esti tájékoztatásán elmondta, hogy a megerősített fertőzöttek száma elérte a 2263-t, ezek 88 százaléka Lombardia, Emilia Romagna és Veneto tartományban vannak. Ezren otthoni karanténban tartózkodnak. A kórházban kezeltek között 229-en vannak intenzív osztályon, a legtöbben Lombardiában.

A halottak  száma 79-re emelkedett, hétfőhöz képest huszonhét újabb beteg veszítette életét. Borrelli elmondta, hogy eddig Olaszországban több mint 25 ezer koronavírus-tesztet végeztek. Jelentős számú szájmaszkot rendeltek Dél-Afrikából – jelentette be Borrelli. Hozzátette, hogy az olasz kórházaknál és börtönöknél is több mint sátorkórházat állítottak eddig fel a fertőzöttek kiszűrésére. Angelo Borrelli kifejtette, senki sem lát a jövőbe, az egészségügyi hatóságok a koronavírus-fertőzés  alakulása szerint intézkednek, amíg a  fertőzöttek emelkedésének üteme nem csökken a szigorú óvintézkedések érvényben maradnak.

Lombardiában kedd estig 1520 személy bizonyult potizívnak: 698-an vannak kórházban, ebből 167-en intenzív osztályon. Lombardiában 55-en haltak meg eddig. A tartomány kormányzója február 27-én önkéntes karanténba vonult, amikor egyik közeli munkatársa pozitívnak bizonyult. Azóta Fontana hivatalában él, és innen irányítja a régiót. Fontana hangsúlyozta, péntekre talán már meg lehet állapítani, hogy a két hete tartó óvintézkedések hatására a fertőzés terjedését sikerült-e lassítani vagy egyenesen megfékezni. A tartomány elnöke elmondta, hogy a kórházi kezelésre szoruló betegek több mint fele 56 év fölötti. Szerdán az olasz egészségügyi miniszter Lombardiába látogat.

Giulio Gallera lombardiai egészségügyi tanácsos megjegyezte, első számú feladatnak a kórházak működtetését tartják. Adatai szerint Lombardiában közel ezer intenzív osztályú helyre van szükség, ezért magánkórházak, magánklinikák együttműködését kérték. Bejelentette, figyelemfelkeltő kampányt indítottak, hogy a fertőzésre hajlamosabb 65 év fölöttiek a következő két-három hétben ne menjenek utcára. Felgyorsították az orvosi habilitációs vizsgákat, valamint az ápolói álláspályázatokat is.

A lombardiai Milánó bírósági épületéből kedden egy tucatnyi bírót, ügyészt és ügyvédet kórházba szállítottak, és karanténba helyeztek. A bíróság épületét fertőtlenítésre lezárták, a nem sürgős tárgyalásokat április végéig felfüggesztették. Ez az egyébként is lassú olaszországi igazságszolgáltatásban kaotikus helyzetet teremthet a szakértők szerint. A szintén lombardiai Como kórházi vesztegzárából egy 71 éves férfi taxival hazatért otthonába, visszaszállították a kórházba, és a taxist is karanténba helyezték.

A fertőzés a Lombardiával szomszédos Liguria tartományban terjed, ahol ismét leállították az oktatást, valamint Emilia Romagnában.

A fertőző betegségekre szakosodott római Spallanzani kórházban 12 pozitív személyt tartanak karanténban, köztük két római tűzoltó és egy rendőr is van. Két beteg állapota súlyos. Mindegyikük lombardiai személyekkel került kapcsolatba.

Luigi Di Maio külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte az olaszokkal szemben a világ számos részén bevezetett korlátozásokat. Kína bejelentette, hogy karanténba helyezi a Lombardiából érkezőket, India egyenesen lezárta határait az Olaszországból érkezők előtt.

Meghalt az első fertőzött Spanyolországban

Ana Barceló Chico, a regionális egészségügyi hatóság vezetője arról tájékoztatott, hogy a páciens február 13-án hunyt el egy valenciai kórházban, de csak a halála után mutatták ki szervezetében a vírust.

Az egészségügyi minisztérium legfrissebb összesítése szerint Spanyolországban eddig 151 koronavírus-fertőzést regisztráltak. Ebből hét eset súlyos, ezeket a betegeket intenzív osztályon ápolják, de állapotuk stabil. Baszkföldön mintegy száz egészségügyi dolgozót különítettek el házi karanténban, miután érintkeztek fertőzöttekkel. A fertőzések lényegében az egész országot érintik, csupán néhány tartomány képez kivételt. Már 193 turista hagyhatta el azt az egy hete karantén alá vont tenerifei hotelt, ahol öt magyar is tartózkodik.

Az első haláleset közlését megelőzően Salvador Illa egészségügyi miniszter egyelőre kizárta, hogy drasztikus intézkedésekkel, például az iskolák bezárásával reagáljanak a fertőzésre. Mint mondta, a terjedés veszélye alacsony, és fogalmazása szerint egyedül az ország „meghatározott térségeiben” jelent kockázatot. A hatóságok a betegség terjedésének két gócpontját határozták meg: Torrejón de Ardoz városát Madrid közelében, és a baszkföldi Vitoria-Gasteizt.

Az egészségügyi hatóságok szerint koronavírus megjelenése ugyanakkor mégis bizonyos korlátozásokkal járhat a katolikus Spanyolországban. Fontolgatják például, hogy a húsvéti ünnepek előtt megtiltják a Máriát és szenteket ábrázoló szobrok megcsókolását a fertőzés továbbterjedésének megakadályozása végett.

Lengyelországban is megjelent a vírus

Lengyelországban is megjelent az új típusú koronavírus, közölte szerdán a kormány.

A SARS-CoV-2 vírus okozta első fertőzést egy korábban Németországban járó embernél mutatták ki. Az illető  jól érzi magát, a nyugat-lengyelországi Zielona Góra város kórházában kezelik, közölte sajtóértekezletén Lukasz Szumowski lengyel egészségügyi miniszter. Házi karanténba helyezték a beteggel korábban érintkező embereket, köztük a családtagokat.

Tájékoztatása szerint az ilyen helyzetben szükséges minden eljárást betartottak. A beteg telefonon értesítette tüneteiről az orvost, ezt követően speciális mentőautóval szállították kórházba. A miniszter közlése szerint a lengyelországi kórházakban 68 fertőzésgyanús embert vizsgálnak, mintegy ötszázan karanténban vannak.

Szerda este először tartják meg a koronavírus miatt a kormány mellett már korábban felállított válságstáb ülését. A testület ezentúl naponta tanácskozik. Még az első fertőzés kimutatása előtt bejelentettek a Covid-19 okozta esetleges járványra felkészítő kórházi gyakorlatokat is.

Hétfőn a lengyel szejm rendkívüli ülésén, gyorsított eljárásban elfogadták azt a törvényt, amely az új koronavírus és más fertőzések okozta járvány megelőzéséről és kezeléséről szól. A parlamenti vita során Mateusz Morawiecki kormányfő közölte: az ország a "lehető legjobb módon" készült fel a vírus megjelenésére.

Lengyel kezdeményezésre szerdán Prágában megkezdődött a visegrádi kormányfők rendkívüli csúcstalálkozója, amelyen megvitatják a koronavírus terjedésének megakadályozásával kapcsolatos teendőket is. Pénteken, szintén Varsó kezdeményezésére, az uniós egészségügyi miniszterek tartanak rendkívüli tanácskozást Brüsszelben.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink