hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Költségvetés: várjuk ki a végét?

Várjuk ki a végét, intette nyugalomra a jövő évi költségvetéssel elégedetlen képviselőket Szócska Miklós, aki a parlament egészségügyi bizottsága előtt újfent elmondta, dolgoznak a forrásteremtésen.

Nem aratott osztatlan elismerést a nemzetgazdasági tárca jövő évi költségvetési
terve – nemcsak az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának tagjai, hanem
az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szakértőinek körében sem. Legalábbis ez derült ki a
testület hétfő délután megtartott ülésén, ahol az ÁSZ képviselője elmondta: bár
az egészségbiztosítási alap bevételeit teljesíthetőnek tartják, kevésbé elégedettek a gyógyszerkassza kiadási tervével, amelyet az idei várható 268 milliárdról 198 milliárd forintra csökkentettek az NGM szakértői – megalapozott
háttérszámítások nélkül.

Bár egyelőre csak a 2013-as tervek általános parlamenti vitára bocsátásáról
kellett dönteniük a képviselőknek, s ilyenkor általában még nem elemzik részletesen a benyújtott dokumentumot, többen aggodalmukat fejezték ki például a gyógyszerkassza erőteljes csökkentése miatt. Garai István (MSZP) és Szilágyi László (LMP) szerint ez komoly feszültségforrást jelenthet jövőre, Kiss Sándor (Jobbik) pedig azt kifogásolta,
hogy miközben várhatóan nőnek majd a térítési díjak, az ideinél egymilliárd forinttal kevesebbet terveztek a közgyógyellátás finanszírozására.

Dolgoznak a forrásteremtésenA cél az, hogy bizalomerősítő spirál alakuljon ki az országgal kapcsolatban, indokolta a költségvetést az ágazatért felelős államtitkár, aki rögtön nyugalomra intette az ellenzéki képviselőket, mondván „várjuk ki a végét”. „Mértéktartó optimizmussal dolgozunk a forrásteremtésen”, állította Szócska Miklós, a továbbiakban a kevés konkrét kérdésre konkrét válaszokat adva.

Kiderült például, hogy 2013-ban 3,6 milliárd jut a patikai generikus program, s 4,2
milliárd a háziorvosok eszköztámogatására, további 3,9 milliárd forint pedig az indikátorrendszer működtetésére. Az alapellátás fejlesztésének további forrásait a svájci alapból kívánják fedezni, míg az úgynevezett norvég alap kétharmada mentálhigiénés ellátás kialakítását szolgálja majd. Azt pedig, hogy a béremelés fedezeteként 30,5 milliárd forint rendelkezésre áll a gyógyító-megelőző kasszában, a nemzetgazdasági tárca jelen lévő főosztályvezetője, Tóbiás Tamás is megerősítette.

A képviselők általános vitára alkalmasnak találták a jövő évi költségvetés tervét.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink