hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

A legneuralgikusabb tétel a gyógyszerkassza

Nem sok jóval kecsegtet a költségvetés

A pénteken késő este nyilvánosságra hozott jövő évi költségvetési terv számai nem sok jóval kecsegtetik az egészségügyet. A számok alig észrevehető mértékben vagy egyáltalán nem mozdultak el a tavalyi és az idei kiadási tételekhez képest.

Bár pénteken napközben az egyik nagyobb hírportál arról számolt be, hogy az egészségügy sanyarú helyzetét látva a kormány úgy döntött „megdobja” az ágazatot 80-90 milliárddal, felturbózva némileg a gyógyszer és a szakellátási kasszát, a hír azonban – sajnos – tévesnek bizonyult. Legalábbis ez derült ki a pénteken késő esete, 23 óra után nyilvánosságra hozott 2013. évi költségvetési tervből, amelynek az ágazatot érintő számai – lényegében az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kiadási oldala – pontról pontra megegyezik a MedicalOnline három napja közölt adataival.

Nem sok jóval kecsegtet a költségvetésA jelek szerint a kormány tartja magát a szigorú pénzügyi gazdálkodáshoz, s ezen belül a Széll Kálmán Terv 1.0 illetve 2.0 változatában foglaltak betartásához. Ezeken belül a legneuralgikusabb tétel a gyógyszerkasszát érinti, amelynek idei 83 + 10 milliárdos csökkentését jövőre újabb, 77 milliárd forint kivonásával kívánják folytatni. A gyógyszerek ártámogatására 157,98 milliárd forintot irányoztak elő, megmarad a vérfaktorok beszerzésére elkülönített 10 milliárdos tétel, hiányzik viszont a méltányossági gyógyszerekre még idén is elkülönített néhány milliárd forint.

A táppénzkiadásokra 61,5, a külföldi gyógykezelésekre 1,4, a háziorvosi ellátásra 82,1, a védőnői szolgálatra (s a hozzá csatlakozó iskolaegészségügyre) 17,96, a fogászatra 22,2, a művesekezelésekre 23,1, az otthoni szakápolásra 4,1, mentésre 25,7, a laborvizsgálatok finanszírozására 21 milliárdot terveztek be 2013-ra. Az összevont szakellátási kassza 622 milliárd, amelyből – mint azt korábban megírtuk – bár a nyilvánosságra került költségvetési terv ezt nem részletezi – járóbeteg szakellátásra állítólag 125,6 milliárd forintot szánnak, az
aktív fekvőbeteg ellátásra 330,5, a krónikusra 63,4, míg úgynevezett speciális szakellátásra 70,4 milliárd jutna.

A bérfejlesztés tétele 30,5 milliárd. Azt persze egyelőre nem tudni, hogy az elkövetkezendő hetekben zajló tárgyalásokon merre mozdulnak el a számok.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink