hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Kitennék Mikolát, de nem merik

Orbán Viktor és a Fidesz elnöksége kedden megpróbál a végére járni, milyen zavart okozott a párt egészségügyi politikájának megítélésében, hogy a korábban egyértelműen privatizáció- és egyben Hospinvest-ellenes irányvonal ellenére Mikola István egyre nyíltabban a cég oldalára áll - írja az index.hu. A pártban nem akarnak nagyon ujjat húzni a közismerten nehéz természetű Mikolával, és elkerülnék a nyílt szakítást, de már a Magyar Nemzet is jelezte, hogy egyre több Fidesz-vezető neheztel rá a legutóbbi húzásaiért.

Mikola privatizációkkal kapcsolatos kijelentései miatt a Fidesz már többször kényszerült magyarázkodásra. Mikola már 2001-ben a szabályozott tőkebevonás mellett érvelt, egészségügyi miniszterként még olyan kórháztörvényt készített, amely lehetővé tette volna azt is, hogy a közhasznú társasági formában működő kórházak magáncégekkel is szerződjenek.
A Munkáspárt által 2004-ben kezdeményezett kórházprivatizáció-ellenes népszavazáson a Fidesz egyértelműen a kórházak magánosítása ellen foglalt állást. Ekkor privatizálták viszont először egy kórház működtetetését, mégpedig a Hospinvest a fideszes vezetésű Körmenden. Később az országos vezetés direktívájával szemben több fideszes önkormányzat is hasonló lépést tett, így magántársaságnak adta a működtetést Mezőtúr, Tapolca és Heves is.
Közben Mikola is megengedőbbé vált a Hospinvesttel. 2007 végén egy televíziós nyilatkozatában azt mondta, hogy ha egy önkormányzat és egy kórház jó szerződést köt - a Hospinvesttel vagy akárki mással -, akkor elképzelhető, hogy ez a fenntarthatóságot, a gazdaságilag racionális, hatékony működést segíti.
A hevesi rendelő privatizációjából óriási patália lett a Fideszben. Július elején kizárták a pártból Csáki Zsigmondot, Heves polgármesterét és Magyar Istvánt, az egri pártszervezet elnökét. A hivatalos indoklás szerint az érintettek "figyelmen kívül hagyták a Fidesz teljesen egységes és világos álláspontját, amely elutasítja az egészségügyi rendszer üzleti alapokra helyezését és a profithajhászásnak való térnyitást".
Néhány nappal ezelőtt Mikola István Kökény Mihály szocialista egészségpolitikussal közösen ünnepelte meg a kiskunhalasi Semmelweis-kórházban a Hospinvesttel kötött szerződés meghosszabbítását. Mikola István itt azt mondta, hogy a Hospinvest olyan szakmai befektető, amely nem profitorientált, hanem saját egzisztenciájának fenntartásában érdekelt. Mikolát megkérdezték arról is, hogy akkor miért folytatnak szabadságharcot Egerben a Hospinvest által átvett kórház dolgozói. A fideszes politikus azt mondta, hogy nem ismeri a szerződés részleteit, szabadságharcról pedig nem tud Egerben.
Az Index információi szerint kedden a Fidesz elnökségi ülésén is foglalkoznak majd a Hospinvest és Mikola ügyével. A pártban egyre többen állítják azt, hogy Mikola helyzete egyre tarthatatlanabb, ezért már Orbán Viktornak is lépni kellene.

Forrás: Index

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés