hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Ki korán jön, gyakrabban kerül pszichiátriára

A kutatók szerint a koraszülöttség növeli a felnőttkori mentális problémák kockázatát. Az Archives of General Psychiatry-ban megjelent egyik közlemény arról számol be, hogy mind a bipoláris zavar, mind a depresszió, mind a pszichózis gyakoribb azokban, akik idő előtt születtek.

A kockázat abszolút mértéke még így is nagyon kicsi, de nagyobb, mint az időre született személyekben. A szakértők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy napjainkban a koraszülött-ellátás már sokkal jobb, mint azokban az időkben, amikor a mai felnőttek születtek.

A terhesség normális időtartama 40 hét, de 13 gyermek közül egy (7,7%) korán, a 36. hét előtt születik meg.

A King's College London és a svéd Karolinska Intézet kutatói 1,3 millió olyan személy adatait elemezték, akik 1973 és 1985 között születtek Svédországban. Ezek közül összesen 10 523-an kerültek kórházba pszichiátriai betegség miatt. Az időre született személyek esetében a kórházba kerülés valószínűsége 2/1000 volt, a 36. hét előtt születetteknél 4/1000, és a 32. hét előtt születettek körében 6/1000. A nagyon korán megszületett csecsemők esetében hétszeres volt a valószínűsége a későbbi bipoláris zavarnak és háromszoros a depressziónak.

Az egyik kutató, dr. Chiara Nosarti szerint a valóságos arányok még nagyobbak lehetnek, mivel enyhébb betegségek esetén nincs szükség kórházi felvételre. Ugyanakkor azonban azt mondta, hogy a szülőknek nem kell aggódniuk, mivel a kockázat abszolút mértéke kicsi, és a koraszülöttek túlnyomó többsége teljesen egészséges. Azt javasolja, hogy a koraszülöttek szülei azért figyeljenek oda a későbbi, súlyosabb problémák korai jeleireírja a BBC News.

Marjorie Wallace, egy mentális betegségekkel foglalkozó jótékonysági szervezet vezetője azt mondta: „Eddig is tudtuk, hogy a koraszülöttségnek köze lehet a skizofréniához, de megrázó olvasni azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint ezen kívül még több olyan pszichiátriai betegségre is hajlamosíthat, amelyek kórházi kezelést igényelnek”.

Egy másik, csecsemőgondozó jótékonysági szervezet azt nyilatkozta, hogy megalapozott tény, hogy a korai megszületés hatással lehet az agy fejlődésére. A szervezet vezetője, Andy Cole azonban arra is figyelmeztetett, hogy a vizsgálatban részt vevők között olyanok is voltak, akik 40 évvel ezelőtt születtek, és azóta a neonatológiai ellátás igen sokat fejlődött, és feltehetően sokkal ritkábbak ma a koraszülöttek neurológiai károsodásai. A fejlődésre példa az agy hűtése vagy a lélegeztetés fejlődése, amivel biztosítják, hogy az agy elegendő oxigénhez jusson.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink