hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Gyógyítás

Növeli a koraszülés kockázatát, ha antidepresszánst szed a várandós nő

Azoknál a dán nőknél, akik terhességük alatt antidepresszánst szedtek, kétszer nagyobb volt a koraszülés kockázata, mint a többieknél, és újszülöttjeik gyakrabban szorultak intenzív ellátásra, mint a szert nem szedő nők babái – közölték dán kutatók.
Megállapításuk szerint az úgynevezett szelektív szerotonin-visszavételt gátló szerek (SSRI-k) – amelyek a szerotonin nevű agyi ingerületátvivő anyag mennyiségét szabályozzák – növelhetik a koraszülés kockázatát, és hatással vannak az újszülött egészségi állapotára is.
 
Egyes korábbi tanulmányok már megmutatták, hogy az ebbe a hatóanyagcsoportba tartozó szerek átjuthatnak a méhlepényen, és megjelennek az SSRI-t szedő nők babáinak köldökzsinórvérében.

Najaaraq Lund és csoportja 57 ezer terhesség és szülés adatait elemezte, melyek Dániában, az Aarhus Egyetem kórházában 1989 és 2006 között zajlottak le. Háromszázhuszonkilenc állapotos nő szedett SSRI-t, 4902 esetben találtak olyan pszichiátriai kórelőzményt a kismamánál, amelyet nem kezeltek antidepresszánssal, 51 700 nőnél pedig nem volt pszichiátriai zavar a kórtörténetben.

A kutatók megállapították, hogy a terhességük alatt antidepresszánst szedő nők babái átlagosan öt nappal korábban születtek, és kétszer nagyobb volt náluk a koraszülés kockázata, mint a többiek esetében. A magzatként antidepresszáns hatásának kitett újszülötteknél a babák egészségét mérő, maximálisan 10-es értékű Apgar-index öt perccel a születés után jóval gyakrabban jelzett 7 vagy annál kisebb értéket, mint a többieknél, gyakrabban kellett koraszülött-osztályon folytatni kezelésüket. Nem találtak viszont különbséget a kutatók az újszülöttek súlyában és fejkörfogatában.

Terhesség alatt körülbelül minden tizedik nőnél jelentkeznek depressziós tünetek, az orvosok egy része ilyenkor antidepresszánst ír fel, ám azok pontos hatása a magzatra még nem ismert.

A tanulmányt az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine hétfői számában tették közzé.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés